Бабата и дядото на Мануел Ередиа Халкон са засадили маслиновите дръвчета в тяхна горичка в Андалусия, Испания, преди почти век. Дърветата са известни със способността си да растат дори в най-сухите почви, но тази година изгарящите температури и острата липса на валежи в региона взеха маслините жертва.

"Много сме загрижени", казва Халкон пред CNN Business, като допълва, че просто "не можете да замените маслиновото дърво с друго дърво или продукт".

Подобно на много от европейските фермери, този мъж се бори с екстремната суша това лято и изчислява, че реколтата от зехтин от неговата ферма ще намалее с около 40% тази година заради извънредните метеорологични условия.

Най-лошата суша в Северна Италия от 70 години насам заплашва доставките на зехтин, ориз и домати

Най-лошата суша в Северна Италия от 70 години насам заплашва доставките на зехтин, ориз и домати

Някои вносители се готвят за покачване на цените с до и над 50% за ориза и доматите

През юли температурите счупиха рекорди до над 40 градуса по Целзий в части от Франция, Испания, Италия и Португалия. До началото на август жегата и липсата на валежи са довели почти две трети от плодородната земя в Европейския съюз до условия на суша, според Европейската обсерватория за засушаване.

Производителите на зехтин са силно засегнати

Кайл Холанд е ценообразуващ анализатор за маслодайни семена и зърнени култури в Mintec - компания за данни за стоки. Експертът очаква "драматично намаление" между 33% и 38% в реколтата от зехтин в Испания, която започва през октомври.

Испания е най-големият производител на зехтин в света, като предлага повече от две пети от световното предлагане през миналата година. Гърция, Италия и Португалия също са големи производители.

Потребителите вече плащат повече за зехтин

Цените на дребно в Европейския съюз скочиха с 14% през годината до юли. Лошата новина е, че цените се очаква да се покачат още повече през следващите месеци, заявиха производители и купувачи пред CNN Business.

Сушата наистина е голяма. Някои дървета дават много малко плодове, а други изобщо не дават реколта. Това се случва само тогава, когато нивата на влага в почвата са критично ниски. Това е предупредителен изстрел за индустрия, която разчита на предвидим жизнен цикъл на маслиновите дървета. Производителите са свикнали с големи колебания в реколтата за период от 24 месеца, но изменението на климата вече нарушава този вековен ритъм.

Пожари, суша, наводнения: Как промяната на климата влияе на хранително-вкусовия сектор?

Пожари, суша, наводнения: Как промяната на климата влияе на хранително-вкусовия сектор?

Световната метеорологична организация изчислява, че природните бедствия са причинили загуби в размер на 2 трилиона щатски долара в световен мащаб през последните 50 години

Производството на зехтин зависи от времето. Дърветата започват да напъпват през март, преди цветята да се отворят през май. Маслините растат през летните месеци, преди беритбата през есента.

Андалусия - най-южният регион на Испания, доставя около една трета от световния зехтин. Районът е свикнал с температури, които редовно достигат 40 градуса по Целзий, но не и през май, когато цветята започват да цъфтят.Така беше тази година.

"В този момент може би сме загубили до 20% от реколтата", казва Халкон, който очаква да продава тазгодишната реколта по 4 евро на килограм на своите купувачи, включително вносители от Азия и Америка. Това е увеличение от 30% спрямо миналата година.

Горещата вълна съвпадна с трета поредна година на малко валежи в Европа.

"Следващата година ще бъде още по-лоша, защото язовирите ще бъдат напълно празни", прогнозира испанският производител.

На много места в Южна Европа условията на суша също са причинили огромни главоболия на фермерите. Филипо Берио продава производството си в 72 държави, като доставя повечето от реколтата на доставчици в Италия, Испания и Гърция. Той произвежда собствен зехтин, благодарение на 25 000 дървета, които притежава в Италия.

Недостигът на олио стана световен проблем - какво следва

Недостигът на олио стана световен проблем - какво следва

Има дефицит и на палмово масло

Тази горичка горичка е "суха като прах" това лято. В края на юли горски пожар избухна много близо до единствената фабрика на компанията - там където всички нейни масла се смесват, рафинират и бутилират, поглъщайки я в дим и пепел.

"Преживели сме ситуации на суша, но мисля, че в спомените си това е най-лошото, което някой някога е виждал", разказва Занре пред CNN Business.

Ценови шок

Колко лоша ще бъде реколтата през 2022 година предстои да видим. Министерството на земеделието на САЩ прогнозира през август спад от 14% в световното производство, докато други експерти правят прогноза за 30%. Референтните производствени цени за испанския екстра върджин зехтин от Андалусия достигнаха най-високото си ниво от над пет години в края на август. А през последните две години са скочили с почти 80% - от €2,19 за килограм през август 2020 година до €3,93 през септември 2022 година.

Купувачите могат да очакват още и значително увеличение на цените през следващите четири месеца, когато търговците на дребно подновят своите споразумения за доставка.

Каква е ситуацията в Гърция?

Цената на една бутилка вече скочи на някои големи пазари, включително на гръцкия. Именно в южната ни съседка, както и в Нидерландия цените на дребно са се увеличили с повече от една четвърт през юли в сравнение със същото време на предходната година.

Производителите на зехтин са преживели много бури в миналото, но тази година комбинацията от екстремни метеорологични условия, проблеми във веригата за доставки и скок на енергийните разходи, подклаждани от войната в Украйна, предизвика безпрецедентно свиване.

Зехтинът все още е сравнително малка част от световния пазар на хранителни масла, но той тепърва ще расте, категорични са експертите. Ще растат и цените.

Износът на зехтин от Гърция отчита рекорден скок от 225% между 2002 и 2020-а

Износът на зехтин от Гърция отчита рекорден скок от 225% между 2002 и 2020-а

Германия е най-големият вносител