Доставките на зехтин и пасата са застрашени, на фона на голямата суша в Северна Италия. Това е най-сериозната суша от която страната региона от 70 години насам, а това допълнително засилва кризата с разходите за живот.

Някои вносители се готвят за покачване на цените с до и над 50% за ориза и доматите и обмислят търсенето на нови източници на доставка, след като производителите в долината на река По, където се произвежда ориза арборио, който е използван в ризото, предупредиха за "значително намаляване" на добивите през тази година, пише The Guardian.

Според анализатор някои пазарни източници предполагат, че италианското производство на зехтин може да спадне между 20% и 30% спрямо миналата година.

Може да има "значителен спад в световното предлагане" на зехтина, заради горещото и сухо време в Испания, където се очаква посевите да спаднат с 15%.

Според специалисти от сектора ако скоро няма валежи, реколтата от маслини ще намалее драстично. Сушата вероятно ще намали и реколтата от кайсии, праскови и круши.

Цените на италианския екстра върджин зехтин вече са се повишили с 28% в сравнение с преди две години, на фона на намалени глобалните доставки на олио за готвене вследствие на войната в Украйна.

По думите на Джейсън Бул, който е главен изпълнителен директор на Eurostar Commodities, която внася ориз и домати от Италия, ще трябва да се търсят запаси на друго място. "Не мисля, че ще получим много от Италия и това, което ще получим, ще бъде много скъпо", каза той.

Очаква се реколтата от домати да бъдат прибрана през следващите две седмици, по-рано от обичайното заради горещото време и се очаква цените отново да се покачат. Цените на ориза може да се повишат с поне 20% за реколтата, която се прибира през октомври.

Италия обяви извънредно положение в пет северни региона и спешни фондове заради влошаващата се суша в долината на река По.

Най-големият селскостопански съюз в Италия Coldiretti заяви, че сушата заплашва над 30% от селскостопанската продукция в страната и половината от фермите в долината на река По, където се произвежда прошуто.

Северната част на страната не е свикнала с условията на суша и затова няма същите напоителни системи като тези, които помагат на южните фермери да се справят със сухото време.