Гърция, България, Румъния и Унгария се договориха да подобрят междусистемните връзки и преносния капацитет на газопреносните си мрежи, което е част от дългогодишните им усилия да диверсифицират източниците на газ и да увеличат ролята си във веригата за енергийни доставки в Европа, коментира "Ройтерс".

През 2016 г. четирите държави се споразумяха да разработят необходимата инфраструктура за реализацията на т.нар. вертикален газов коридор, който ще позволи двупосочни газови потоци от Гърция към Северна Европа през България, Румъния и Унгария.

След като Русия прекрати доставките на газ за Европа в резултат на войната в Украйна, европейските държави търсят алтернативни доставчици на газ и се стремят към по-активно енергийно сътрудничество.

Съгласно меморандума за разбирателство, подписан в четвъртък в рамките на конференцията за втечнен природен газ (LNG) в Атина, гръцката DESFA, българската "Булгартрансгаз", унгарската FGSZ и румънската SNTGN Transgaz се споразумяха да започнат разговори по регулаторните и икономическите аспекти на коридора, се казва в изявление на DESFA.

Споразумението ще бъде сключено за срок от три години с възможност за удължаване с още една година, допълни тя.

"Документът е важна стъпка към реализацията на Вертикалния коридор - проект, който ще допринесе значително за сигурността на доставките в по-широкия регион", заяви в изявлението главният изпълнителен директор на DESFA Мария Рита Гали.

Тя допълни, че той ще засили още повече ролята на Гърция и на по-широкия регион в областта на енергетиката.

ICGB, собственикът на втората газова връзка между Гърция и България (IGB) - ключова част от Вертикалния газов коридор, който започна да функционира тази година - и Gastrade, разработчикът на плаваща инсталация за съхранение и регазификация край северното гръцко пристанище Александруполис, също подписаха споразумението в четвъртък.

IGB ще придобие още по-голямо значение, след като максималният му годишен капацитет от 3 млрд. куб. м нарасне.

"В координация с DESFA имаме възможност да увеличим този капацитет (до) до 5 млрд. куб. м годишно", заявиха двама висши ръководители на ICGB, като добавиха, че това трябва да се случи заедно с пускането в експлоатация на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, което трябва да стане през 2024 г.

Гърция започна да изнася газ за България, която по-рано тази година беше отрязана от руските доставки, след като отказа да плаща в руски рубли.

Последното развитие се вписва добре в плановете на Гърция да се превърне в основен транзитен маршрут за втечнен газ в Европа.

През тази година Атина намали повече от два пъти вноса на руски газ, като вместо това увеличи доставките на втечнен природен газ, основно от САЩ и Египет, до единственото си съоръжение за втечнен природен газ в Ревитуса край Атина.