Правителството на Виктор Орбан предложи да закупи мажоритарен дял от международното летище в Унгария. Според изявлението на властите миналата му приватизация е била в разрез със "стратегическите интереси" на страната, пише Reuters.

Най-големият акционер в холдинга е AviAlliance, който има 55,44% дял От дружеството също заявиха, че са получили предложение от унгарското правителство.

"Унгарското правителство е подало неофициална оферта на акционерите на летище Будапеща. В интерес на нашите съдружници сме длъжни да прегледаме потенциални оферти", заяви AviAlliance, цитиран от Reuters.

От акционерното дружество подчертават, че не са инициатор на подобно предложение и се надяват да продължава инвестициите си в летището.

AviAlliance, която притежава дялове в пет летища, включително Хамбург, Дюселдорф и Атина. Според дружеството, както всички европейски летища, така Будапеща е силно засегнато от пандемията от коронавируса.

В момента, заради увеличените продажби на евтини билети, нещата се развиват добре за летището, но то е изправено и пред редица трудности.

Откакто Орбан e на власт от 2010 година, правителството му засилва държавното влияние в стратегически сектори като енергетиката, банковото дело и медиите.