Газохранилищата в Европа са пълни почти на 90%, а цените в момента са със 72% по-ниски от пика през август. Това сочат данни на "Рефинитив", цитирани от БТА. Цените на едро на газа на борсите в Нидерландия и Великобритания на 5 октомври паднаха до най-ниското си ниво от юни и юли месец насам.

Франция вече си осигури рекордни за последните години запаси от природен газ. Националният енергиен регулатор CRE обяви, че газохранилищата са пълни на 99% преди старта на зимата.

Въпреки това препоръката към фирми и домакинства за пестене на всички видове енергия остава в сила и това е така най-вече заради непредвидимото поведение на Русия като доставчик. Това се отнася и за останалите страни от Евросъюза.

Алтернатива на руските горива? ОАЕ ще доставя газ и дизел на Германия

Алтернатива на руските горива? ОАЕ ще доставя газ и дизел на Германия

Доставките започват още тази година

Норвегия засили доставките, втечнен природен газ пристига от САЩ и от други посоки, а Китай все повече се позиционира като важен търговец, който купува "излишни" количества природен газ от Русия с голямо намаление.

От своя страна "Газпром" поднови спрените доставки на газ за Италия през Австрия и склони да отсрочи плащания на Унгария. Появиха се и съобщения, че Турция също иска и вероятно ще успее да отложи дължими плащания за газ.