Обединените арабски емирства ще доставят газ и дизел на Германия още тази година. Това договори германският канцлер Олаф Шолц по време на визита в региона на Персийския залив, съобщават международните агенции. През следващите месеци Германия трябва да получи 137 000 кубически метра втечнен газ от ОАЕ, като газът ще бъде доставен с кораби до Хамбург.

В Абу Даби Шолц заяви, че сътрудничеството с Емирствата е важно за заместване на руските газови доставки и че страната му "тряба да задоволи повишеното търсене".

По силата на пакта за енергийна сигурност, подписан в Абу Даби, през 2023 година ОАЕ ще доставят в Германия до 250 000 тона дизел на месец, а още преди края на тази година в терминала в Брунсбютел край Хамбург ще пристигне доставка с втечнен газ.

ОАЕ искат предсрочно да увеличат добива си на петрол, какво ги спира

Основен конкурент на Русия иска предсрочно да увеличи добива си на петрол, какво го спира

Амбициозните планове се предвижда да се осъществят от националната компания Adnoc

Германската енергийна компания RWE подписа дългосрочен договор с държавната Арабска газова компания. Договор с тях подписа и германският енергиен гигант Hoyer. Двете компании ще купят 33 000 тона дизел, който ще бъде доставен още до края на септември. Още 250 000 тона дизел ще бъдат доставени до края на годината.

Германският канцлер посети и Катар в чиито води се намират поне 10 процента от известните залежи на природен газ в света.

Германия се опитва всячески да се справи с енергийната криза, обхванала страната. Този месец станя ясно, че предстои историческото поглъщане на енергийната компания Uniper и на още два други големи вносителя на газ, в опита да се предотврати срив на енергийна индустрия на фона на заплахата от режим и спиране на тока тази зима.

Германското правителство постави "Роснефт Германия" и RN Refining & Marketing под контрола на Федералната мрежова агенция на страната.

Роснефт Германия отговаря за около 12% от капацитета за преработка на нефт в страната, което я прави една от най-големите нефтопреработвателни компании в страната, според германското Министерство на икономиката.

Германия поема контрола върху "Роснефт Германия"

Германия поема контрола върху "Роснефт Германия"

Eнepгийният регулатор в страната призова индустриалните потребители да намалят потреблението си на газ