Германското правителство постави "Роснефт Германия" и RN Refining & Marketing под контрола на Федералната мрежова агенция на страната, съобщава Bloomberg News.

Роснефт Германия отговаря за около 12% от капацитета за преработка на нефт в Германия, което я прави една от най-големите нефтопреработвателни компании в страната според германското министерство на икономиката.

Германия иска да извърши историческото поглъщане на енергийната компания Uniper и още два други големи вносителя на газ, в опита си да предотврати срив на своята енергийна индустрия на фона на заплахата от режим и спиране на тока тази зима.

Европейският съюз и правителствата на държавите членки продължават да въвеждат мерки за облекчаване на кризата. Полша обяви таван на цените на електроенергията, Франция иска да ограничи търсенето на енергия с 10%.

Държавната собственост върху Uniper, VNG AG и Securing Energy for Europe GmbH, е основното решение, което се обсъжда в Германия, според източници. Точните параметри все още не са договорени.

Германският енергиен концерн "Юнипер" ще съди "Газпром"

Германският енергиен концерн "Юнипер" ще съди "Газпром"

Загубите на "Юнипер" дотук са за 12 милиарда евро

Междувременно германският енергиен регулатор призова индустриалните потребители да намалят потреблението си на газ.

Федералната мрежова агенция разработи модел за търгове, при който компаниите могат да предложат цена, на която биха били готови да намалят потреблението. Започвайки с най-ниската оферта, пазарният мениджър Trading Hub Europe ще купува количества от компаниите, докато наличността и потреблението се балансират.