Германският енергиен концерн "Юнипер" ще съди "Газпром" за спрените доставки. Заради спрения газ към Германия "Юнипер" е във фалит и германската държава обмисля да го национализира. Става дума за няколко милиарда евро, които концернът иска да си върне обратно, съобщи БНР. Загубите на "Юнипер" дотук са за 12 милиарда евро.

Вече месеци наред германският доставчик на енергия "Юнипер" е в затруднено положение, заради намаляването и пълното спиране на подаването на газ от "Газпром" към Германия. Компанията ще съди руската компания за нанесени щети и смята да поиска от нея обезщетение в размер на милиарди евро. Концернът също така призова всички фирми, които са имали сключени договори, но не са получили договореното количество газ, да потърсят обезщетение от "Газпром".

Искането ще се гледа пред съд в Стокхолм.

За да изпълни своите договори в Германия, "Юнипер" трябваше да купува газ наново от други доставчици на много по-високите вече цени и това изправи фирмата пред банкрут. През юли германската държава купи 30% от акциите на концерна, за да му помогне. Днес германското правителство започна обсъждане изцяло национализиране на германската компания.