Обединените арабски емирства (ОАЕ) - един от основните конкуренти на Русия в областта на петролната индустрия - планират да достигнат показатели за добив на петрол от 5 милиона барела на денонощие още до 2025 г. - въпреки че по-рано беше планирано да достигнат това ниво чак към 2030 г., пише Bloomberg.

Промяната в плановете за целевите показанели по добив на петрол, е свързана с желанието на ОАЕ да печелят колкото се може повече от изкопаемите горива, преди светът да премине към по-чисти енергоносители, посочва агенцията.

Новата цел за добив на 5 милиона барела петрол на денонощие до 2025 г., обаче ще бъде изключително трудно да бъде постигната, отбелязват експерти. Освен това, разходите за реализирането на многото проекти за добив на петрол в страната рязко ще нараснат.

Какви са основните причини за силните колебания при цените на петрола

Какви са основните причини за силните колебания при цените на петрола

Анализатори от Bank of America назоваха 8 основни рискови фактори

Затова първоначално националната петролна компания на Абу Даби Adnoc и правителството на страната се опитаха да съгласуват достигане на нивото от добив на 5 милиона барела петрол на денонощие, да се осъществи до 2027 година.

Наскоро Adnoc се обърна към международни партньори, които участват в разработването на местни находища за петрол, с молба да осигурят дългосрочно нарастване на добива на нефт от 10% и повече.

Източници на Bloomberg смятат, че ако ОАЕ все пак успеят да увеличат добива на нефт до набелязяните нива до 2025 г., то тогава към 2030 г., страната ще се стреми да добива по 6 милиона барела петрол на денонощие.

JPMorgan прогнозира скок на цените на петрола, ето с колко

JPMorgan прогнозира скок на цените на петрола, ето с колко

От Morgan Stanley обаче са на друго мнение

Понастоящем ОАЕ са обвързани с ограниченията върху добива на петрол в рамките на квотите на ОПЕК+. Страната има капацитет да добива 4 милиона барела нефт на денонощие, но е принудена да добива само по 3,4 милиона барела.

Независимо от това, от компанията Adnoc смятат, че на света все още са необходими петрол и природен газ, за ​​да поддържа енергийната си сигурност. И затова, в контекста на енергийния преход, "е много важно да има барели петрол на достъпни цени, добити с възможно най-малко изхвърлени в атмосферата въглеродни емисии".

На 3 август страните участници в петролния картел ОПЕК+, където влиза и Русия, се споразумяха от септември да увеличат добива само със 100 хиляди барела на денонощие, а такива количества се потребяват в световен мащаб в рамките на само 86 секунди.

Решението за ниския ръст на добива на петрол, беше обяснено тогава от Reuters, със стремежа да се запазят резерви от мощности в случай на енергийна криза през зимата.

Независимо от това, на 5 септември ОПЕК+ реши да намали добива на петрол със същите тези 100 000 барела на денонощие, и така на практика се върна към нивата на квотите за добив, действащи през август.

С какво привлича (богатите) туристи Абу Даби, където са "наляти" милиарди долари от петрол

С какво привлича (богатите) туристи Абу Даби, където са "наляти" милиарди долари от петрол

Там се намира известният в цял свят свръх луксозен хотел Emirates Palace