Цените на петрола ще се покачат, тъй като търсенето вече надвишава предлагането, а да се компенсира недостигът чрез алтернативни източници все още не е възможно. До този извод стигнаха анализатори от JPMorgan и прогнозираха, че цената на барел петрол ще се повиши до 150 долара в близко бъдеще, съобщи Bloomberg.

Една от причините за поскъпването на нефта може да стане и намаляването на инвестициите в индустрията. Представител на инвестиционната банка обяснява, че международните компании за проучване на нови находища за петрол не инвестират достатъчно средства за сондиране, за да се заменят старите находища. От друга страна, пазарите твърде много зависят от страните от ОПЕК, за осигуряване на достатъчно петрол в световен мащаб.

Шефът на JPMorgan предупреди за безпрецедентни рискове за икономиката на САЩ

Шефът на JPMorgan предупреди за безпрецедентни рискове за икономиката на САЩ

Банката ще претърпи загуби от около $1 млрд. заради изтеглянето си от Русия

Противоположно мнение за перспективите на цените на петролните пазари, обаче поддържат анализатори от Morgan Stanley. Според тяхното експертно мнение, през третото тримесечие на годината средната цена на петрола сорт Brent ще бъде 98 долара за барел, а през четвъртото - 95 долара за барел, т.е. цените ще се задържат около сегашните си нива до края на годината.

Междувременно ОПЕК+ взе решение да се върне към августовските параметри на петролната сделка - добивът на петрол през октомври да намалее със 100 000 барела за денонощие.

Morgan Stanley прогнозира съществено поскъпване на петрола през третото тримесечие

Morgan Stanley прогнозира съществено поскъпване на петрола през третото тримесечие

Световните запаси от петрол ще намалеят към края на 2022 година