Анализаторите от Morgan Stanley прогнозират покачване на цената на петрола сорт Brent до 100 долара за барел през третото тримесечие на тази година. По-рано експертите очакваха цената да се повиши до 90 долара за барел.

Както отбелязват анализаторите, цитирани от Интерфакс, световните запаси от петрол ще намалеят към края на 2022 г., след значителния спад през предходната година. В същото време, резервният капацитет в света също ще намалее - до 2 милиона барела на денонощие, от сегашните 3,4 милиона барела на денонощие.

В същото време, очакванията са инвестициите за разширяване на капацитета в петролния сектор да намалеят с 30% към края на десетилетието, доколкото вниманието на пазарите се пренасочва към "зелени" енергоносители.

Защо петролът поскъпва, въпреки "Омикрон"

Защо петролът поскъпва, въпреки "Омикрон"

Сега котировките на петрола са достигнали "важно техническо ниво"

В предишната си прогноза експертите от банката прогнозираха, че търсенето на петрол ще започне да намалява, когато цените се доближат до $90 за барел. Сега те смятат, че това ще стане при по-високи цени на петрола, тъй като потреблението на нефтопродукти остава стабилно.

Например, търсенето на авиационно гориво се очаква да нарасне с 1,5 милиона барела на денонощие още това лято.а

Междувременно, цената на фючърсите за март за петрол Brent на лондонската борса ICE Futures днес към обед е $86,85 за барел, което е с $1,53 (1,73%) по-малко спрямо цената на затваряне при предишната борсова сесия.

Рискове пред петролните пазари през 2022 година

Рискове пред петролните пазари през 2022 година

Коронавирусът би могъл да повлияе на волатилността на цените на петрола