Цените на петрола напоследък се повишават заради геополитическото напрежение и високата инфлация, коментират енергийни експерти пред агенция "Прайм". Има и други причини: рисковете от сериозни "затваряния" намаляха и това дава на участниците на пазара известна увереност за бъдещето. Обаче потенциалът за ръст на цените изглежда се изчерпва с това.

Цената на петрол Brent вчера надхвърли 88 долара за барел за първи път от 14 октомври 2014 година. Само за последния месец той поскъпна с около 19%. WTI също става по-скъп и вече струва над $85 за барел.

Какво направлява цените на петрола

Случаите на заразяване с щама "Омикрон" достигнаха своя връх в редица държави и вече намаляват в много страни и отделни щати в САЩ, без да има значително увеличение на смъртните случаи.

"По този начин участниците на пазара започват да предвиждат и варианти за почти пълно възстановяване на глобалното търсене на петрол до края на годината", каза Роналд Смит, старши анализатор в BCS Global Markets.

Рискът от въвеждане на сериозни "затваряния" поради "Омикрон" е намалял. Самият щам очевидно е по-малко опасен от "Делта", което "зарежда" участниците на пазара с предпазлив оптимизъм, признава Дмитрий Маринченко, ръководител на групата за природни ресурси и суровини във Fitch.

Петролът поскъпва на фона на планираното движение на страните членки на ОПЕК+ по "пътната карта", въпреки факта, че в крайна сметка такъв сценарий включва постигане на устойчив излишък на физическия пазар, казва Дмитрий Александров, ръководител на Отдела за аналитични изследвания в инвестиционната компания "Универ Капитал". Причината за това е комбинация от постепенно подобряващи се икономически очаквания в Германия и САЩ, както и оставащата на високо ниво инфлация, която исторически способства за "бичи" настроения при петрола.

Данните за инфлацията в САЩ за декември 2021 г. са дори по-лоши от очакваното. Цените на петрола са движени до голяма степен от инфлационните очаквания в миналото, така че бързо нарастващите темпове на инфлация в САЩ са поне отчасти отговорни за покачването на котировките на петрола.

Колко ще продължи растежът на цените на петрола

Практиката показва, че продължителността на периода на покачване на цените, което е предизвикано от геополитически обостряния, е непредвидима. С отслабването на напрежението пазарът отново ще се съсредоточи върху фундаменталните показатели. "Ако това се случи през текущото тримесечие, динамиката на заболеваемостта и мерките за борба с нея в Китай след Зимните олимпийски игри (тоест от 21 февруари) отново ще излязат на преден план", прогнозира финансов експерт.

А според Александров, сега котировките на петрола са достигнали "важно техническо ниво" и ще бъде трудно да се преодолее "летвата" от $88-90 за барел Brent.

Потенциалът за растеж на цените може би вече е изчерпан, има достатъчно свободен капацитет на пазара, за да отговори на нарастващото търсене, поне в близко бъдеще.

"Засега изхождаме от факта, че тази година средно цените на петрола ще се задържат на нивото от миналата година - около 70 долара за барел", отбелязва от своя страна Маринченко.

Рискове пред петролните пазари през 2022 година

Рискове пред петролните пазари през 2022 година

Коронавирусът би могъл да повлияе на волатилността на цените на петрола