Конфликтът в Украйна, в съчетание с растящата инфлация, може да забави възстановяването на американската икономика след пандемията от коронавирус и да промени баланса на силите в света през следващите десетилетия, казва ръководителят на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън в годишното си писмо до акционерите.

"Тези фактори създават напълно нови условия, различни от всичко, което сме наблюдавали преди. Комбинираното им въздействие може драстично да увеличи бъдещите рискове", пише Даймън. "Напълно е възможно - и е желателно - всички тези събития да бъдат разрешени по мирен начин, но ние така или иначе трябва да се подготвим за възможни негативни последствия."

Ръководителят на най-голямата американска банка по пазарна капитализация също така предупреди, че Федералната резервна система (Фед) може да увеличи основните лихви до значително по-високо ниво, отколкото пазарът очаква.

"Този ​​процес ще предизвика изключително объркване и много висока волатилност на пазарите", отбелязва Даймън, цитиран от Интерфакс.

Той също така смята, че военната спецоперация на Русия в Украйна и антируските санкции, наложени от Запада, най-малкото ще забавят растежа на световната икономика.

"Като се има предвид непредсказуемостта на войната сама по себе си и несигурността около глобалните вериги за доставки на суровини, това може да създаде взривоопасна ситуация", добави Даймън.

Според шефа на JPMorgan, банката може да претърпи загуби от около $1 млрд. заради изтеглянето си от Русия.

Банката обяви началото на процеса на излизане от руския пазар на 11 март. JPMorgan имаше по-малко от 200 служители в Русия, заети предимно в корпоративното и инвестиционното банкиране.

Това са най-перспективните акции от ИТ сектора за 2022 година, според JPMorgan

Това са най-перспективните акции от ИТ сектора за 2022 година, според JPMorgan

Amazon.com и Meta Platforms остават едни от най-привлекателните компании за инвеститорите