Анализатори от Bank of America назоваха 8-те основни рискови фактори според тях, които могат през следващите месеци да доведат до силни колебания при цените на петрола с повече от 20%, пише Business Insider.

Да разгледаме тези фактори

1.Най-силният фактор е задаващата се глобална рецесия, за която намекват данните за индустриалната активност в много страни. В следствие на което може да се очаква спад на търсенето на петрол с повече от 1 милион барела на денонощие, което от своя страна ще доведе до цена на сорт Btent от около 75 долара за барел.

По-конкретно, за предстоящо свиване на производството е показател индексът на бизнес активността (PMI) в производството, като за редица страни стойността му е близо до прага от "50", който служи като "вододел" между рецесията и икономически растеж.

2.Иранската ядрена сделка ако бъде възстановена, на петролния пазар ще излязат допълнителни до 1 милион барела на денонощие, така че цената на нефта временно ще падне с $10-15 за барел. Макар че ОПЕК+ вероятно ще реагира на това доста бързо, като други членове ще намалят своя дял от добива.

3.Енергийната криза в Европа, свързана с недостига на природен газ, води до нарастване на търсенето на петрол. Според анализатори, на фона на бързото покачване на цените на газа и електроенергията в цяла Европа, както и намаляване на доставките на газ по газопровода "Северен поток 1" до почти нула, ще настъпи заместване на горивото, и Европа и Азия могат да започнат да използват където е възможно нефт, вместо въглища и природен газ.

Свят на прага на енергийна криза - докъде ще стигнат цените на петрола

Свят на прага на енергийна криза - докъде ще стигнат цените на петрола

Ако Западът успее да намери допълнителни източници на енергийни ресурси, ще се откаже от руския петрол и газ

4.Рисковете в сферата на нефтопреработката са свързани с това, че много рафинерии в света сега работят с намален капацитет, с общо около 2 милиона барела на денонощие по-малко в сравнение с 2020-2021 г., поради масово недофинансиране.

Всичко това създава "главоболия" на ОПЕК+, тъй като увеличените доставки на суров петрол за рафинериите ще влошат съществуващите дисбаланси в доставките на нефтопродукти (нафта, бензин, дизел, мазут), но в същото време свиването на доставките може да доведе до повишаване на цените.

5.Разликата в цените между "леки" и "тежки" сортове петрол също води до усложнения. По-специално, става въпрос за такива петролни продукти като бензин, дизелово гориво и мазут, което заплашва да подтикне ОПЕК+ към намаление на производството, което пък води до последващ скок в цените на петрола.

Например, разликата в цената на "лекия" и "тежкия" петрол е нараснала от 3,5 долара за барел преди 2 години, до 12 долара за барел понастоящем за сорт WTI в Кушинг.

Кои страни ще пострадат най-много при (евентуална) световна икономическа криза

Кои страни ще пострадат най-много при (евентуална) световна икономическа криза

Европа също може да бъде засегната сериозно

6.Геополитическата непредвидимост в Ирак и Либия заплашва да повиши цените на петрола, като следствието от това ще е натиск върху решението на петролния картел за обемите на добива.

7.Стратегическите петролни резерви като цяло, намаляха рязко през последните месеци. А през октомври САЩ трябва да завършат освобождаването на петрол от своя стратегически петролен резерв, и затова на пазара скоро може да се стигне до дефицит на нефт, което ще се отрази на добива на ОПЕК+.

8.Китай, вторият по големина потребител на петрол в света, отново наложи блокиране в страната заради Covid, което доведе до спад в търсенето и намаление на цените на нефта. Но има надежда, че през октомври Китай ще започне облекчаване на антиковид политиката си, и тогава търсенето на нефт веднага ще нарасне.

Енергийната криза през 2021 година - "черният лебед", който не мисли да отлита

Енергийната криза през 2021 година - "черният лебед", който не мисли да отлита

Русия също "хвърли дърва в огъня" на енергийния дисбаланс