На фона на ситуацията в Украйна, всеки политически ход на високо ниво предизвиква сериозни вълнения на петролния пазар, тъй като несигурността увеличава рисковете от нова енергийна криза. По оценки на Rystad Energy, пълна забрана за внос на руския петрол ще повиши цените на "черното злато" до 240 долара за барел в рамките на няколко месеца, пише в анализ на инвестиционната група Forex Club.

Което пък ще доведе до риск от стагфлация в ЕС и дори в САЩ. Това принуждава Запада да търси алтернатива на руския петрол.

През 2018 г. Иран отново беше изключен от системата за междубанкова информация SWIFT, а САЩ заплашиха да наложат санкции на страните вносителки на ирански петрол, призовавайки ги да купуват от Саудитска Арабия. В резултат на това, добивът в Иран се срина от повече от 2 милиона барела на денонощие до 600 000 барела на денонощие за последните години. Сега САЩ се връщат назад, като "реанимират" преговорите по иранската "ядрена сделка".

Подобна ситуация се оформя и около Венецуела, която има най-големите доказани запаси от суров петрол в света. След дълги години на санкционен натиск и блокиране на златно-валутните резерви на страната, за първи път от няколко години американска делегация посети Венецуела.

Големи заводи в Европа спират работа заради скъпите енергоносители

Големи заводи в Европа спират работа заради скъпите енергоносители

Вторият по големина производител на изкуствени торове в света е пред затваряне

За политическата кариера на президента на САЩ Джо Байдън е изключително важно да намери начин за понижаване на цените на петрола, които водят до значително покачване на инфлацията в САЩ. За февруари данните за инфлацията на годишна база са около 8%.

От друга страна, високата инфлация изисква от Федералния резерв на САЩ (Фед) агресивно да повишава основните лихви, но подобна политика ще доведе до забавяне ръста на икономиката и риск от изпадане в стагфлация (нисък икономически ръст, съчетан с висока инфлация).

Фед разчита на плавно "затягане" на паричната политика и увеличи основните лихви през март с едва 0,25%. Ако цените на петрола обаче не могат да бъдат спрени в хода им нагоре, няма да има ефект от покачването на основната лихва, а инфлацията ще продължи да расте. Такъв резултат не отговаря на очакванията нито на Фед, нито на американския президент.

Защо Европа не налага санкции на вноса на енергоносители от Русия

Защо Европа не налага санкции на вноса на енергоносители от Русия

Възможно е да бъдат въведени квоти за внос на петрол и газ

Стойността на рублата на валутните пазари обаче е по-зависима от световните политически "маневри", отколкото цените на петрола. Ако Западът успее да намери допълнителни източници на енергийни ресурси, той ще се откаже от доставките петрол и природен газ от Русия.

Но тук бързо решение не съществува. Дори пълното отпадане на санкциите спрямо Венецуела и Иран, няма да доведе до бързо увеличаване на добива им на нефт, тъй като липсата на инвестиции е довела до остаряване на оборудването и затваряне на редица находища.

САЩ също не са в състояние да покрият потребностите на Европа от суров петрол, тъй като добивът им е близо до обемите на собственото им потребление и спорд предвижданията, тази година ще бъде 12 милиона барела на денонощие.

Ситуацията с петрола отчасти може да бъде урегулирана от ОПЕК, обаче "обръщането" на САЩ към Иран не устройва Саудитска Арабия.

Защо всъщност САЩ се отказват от руския петрол

Защо всъщност САЩ се отказват от руския петрол

Руския внос на суров петрол в САЩ е едва 2% от общия обем на доставките