Германският стоманодобивен комбинат Lech-Stahlwerk в Майтинген и испанският циментов завод Portland Valderrivas Cementos обявиха пълно спиране на производството на 10 март. Повече от 1000 служители на единствения стоманодобивен завод в цяла Бавария, а също и техните испански колеги от няколко циментови предприятия, са изпратени в безсрочен отпуск, пише РИА Новости, по информация от компаниите.

Ръководството на компаниите официално уведоми властите, че заводите няма да могат да възобновят производството си, докато цената на електроенергията за промишлените потребители не падне под двеста евро за мегават.

Германската фабрика за хартия Delkeskamp Packagingwerke също уведоми за невъзможността да продължи работа. Собствениците изпратиха писмо до федералното правителство с молба да възобновят колкото е възможно по-скоро нормалните доставки на електроенергия и да преразгледат ценовата политика за промишлените потребители.

А в началото на март норвежката компания Yara, вторият по големина производител на изкуствени торове в света, излезе с изявление, че поради рекордно високите цени на природния газ, което по веригата води до също рекордни цени на електроенергията, две от основните й предприятия в Италия и Франция, намаляват производството си с до 40%.

Заводите, разположени в италианския град Ферара и френския Льо Авър, произвеждат годишно общо над 1 милион тона амоняк и около 900 хиляди тона карбамид, които се използват в селското стопанство.

За да се разбере дълбочината на проблема, трябва да се припомни, че същата компания Yara в началото на декември миналата година, вече намали темпа и мащаба на производство си, също с 40%, и също поради непосилните цени на енергоносителите, пише РИА Новости.

Фактически сега вече се говори за вероятността от пълно спиране на производството на втория по големина в света производител на минерални торове, като европейските пазари реагираха на предупреждението - и цените както на самите торове, така и на селскостопанските продукти, преди всичко зърно, уверено тръгнаха нагоре.

Кризата с енергоносителите удари тежко производството на торове в Европа

Кризата с енергоносителите удари тежко производството на торове в Европа

Норвежката Yara свива производството на амоняк с 40%