Никой никога не се отказва от стратегически важни за него суровини. Ако това се случи, тогава такива доставки не са жизненоважни за икономиката. САЩ и Великобритания могат да си го позволят, други "играчи" на международните пазари не могат. Това обясни пред агенция Прайм зам.-председателят на Независимия съюз по горивата на Русия Дмитрий Гусев.

По неговите думи, ситуацията с отказа на Вашингтон (веднага) и Лондон (до края на годината) да купуват руски петрол е такава.

"Ако сравним реториката на властите на континентална Европа с изявленията на британските и американските им колеги, ще видим, че в първия случай говорим за "отказ на отказ" на доставката на руски енергоносители", подчерта Гусев.

Според него, САЩ и Великобритания се отказаха да купуват руски петрол, просто защото могат да си го позволят.

Делът на руския внос на суров петрол в САЩ е едва 2% от общия обем на доставките на "черно злато" там, Великобритания купува още по-малко, обясни експертът.

Според него, ако тези страни са готови да плащат повече за доставки на петрол от други региони на планетата, това е тяхно право. Но определено губят пари.

"До момента доставките на петрол и нефтопродукти от Русия за САЩ и Великобритания бяха определено по-изгодни от местното производство", каза Гусев.

Впрочем, може обаче така да се случи, че финансовите "жертви" да се окажат напразни и руският петрол все пак да попадне на американския и британския пазар.

"В петролния бизнес има нещо като "заместване". Да кажем, ако по-рано Казахстан доставяше петрол за Европа, а Русия за САЩ, сега ще бъде обратното. Търговците на световните пазари се интересуват основно от печалба и ще продължат да прилагат т.нар. суапови сделки", убеден е Гусев.

САЩ прогнозират средна цена от $105 за барел петрол през 2022 година

САЩ прогнозират средна цена от $105 за барел петрол през 2022 година

Страната увеличава добива си на нефт