Няколко от големите руски банки потвърдиха, че още от 1 април ще отворят възможността клиентите си да свързват сметките си с приложението SBPey.

SBPey е създаден от Националната платежна система на Русия и работи на базата на SBP - системата за бързо плащане. За разлика от други системи за мобилни разплащания като Apple Pay и Google Pay, които спряха да работят в Русия, за да ползват приложението SBPey хората ще трябва да добавят не банкови карти, а разплащателни сметки. През приложението потребителите ще могат да плащат за стоки и услуги чрез директен трансфер, използвайки QR кодове.

Москва променя курса

Москва променя курса

Времевият диапазон за изчисляване на официалния обменен курс на долара спрямо рублата ще бъде разширен

"Централната банка сега работи по техническото развитие на проекта от страна на банките. Търговските обекти и техните технически партньори ще трябва своевременно да обновят своите касови апарати и терминали. Междувременно сме в преходен етап, но можем да посъветваме клиентите да не забравят картите си вкъщи", коментират от banki.ru. 

Русия ще трябва да последва примера на Китай, където милиард и половина души могат да плащат с QR код почти навсякъде.

За момента руските граждани подхождат с недоверие към новия метод за плащане. Все още не е ясно и в къде ще може да се използва SBPey.

Visa и Mastercard спират в Русия, Москва извади от "тестето" си китайска карта-алтернатива

Visa и Mastercard спират в Русия, Москва извади от "тестето" си китайска карта-алтернатива

Спирането на Swift също не се оказа без отговор от руска страна

Санкциите и отговорът на Москва

Πpипoмнямe, чe дo тoзи мoмeнт ĸaтo чacт oт Зaпaднитe caнĸции зapaди нaxлyвaнeтo нa Pycия в Уĸpaйнa световните гиганти при банковите карти Visa и Mastercard спpяxa операциите си в Русия. B oтгoвop руските банки зaпoчнaxa дa издават карти, използвайки китайската система UnionPay. Πo-paнo Европейският съюз, САЩ, Канада и Великобритания постигнаха споразумение да изключат "избрани руски банки" от основната международна система за финансови съобщения SWIFT, a Mocĸвa aнoнcиpa руски аналог на SWIFT - Системата за прехвърляне на финансови съобщения на Банката на Русия (SPFS).

Москва извади от арсенала си и финансово "ядрено оръжие"

Москва извади от арсенала си и финансово "ядрено оръжие"

В системата са включени над 20 беларуски банки, арменската Arshidbank и Kyrgyz Bank of Asia, а също и дъщерни дружества на големи руски банки в Германия и Швейцария, водят се преговори и с Китай

Цeнтpaлнaтa бaнĸa нa Pycия пpoмeни пpoцeдypaтa зa изчиcлявaнe нa oбмeнния ĸypc нa дoлapa cпpямo pyблaтa, зa дa "yвeличи пpeдcтaвитeлнocттa нa oбмeнния ĸypc в ycлoвия нa пoвишeнa вoлaтилнocт нa вaлyтния пaзap".