Последните няколко години бяха доста трудни за международните отношения между Турция и Русия. Двете държави подкрепиха противоположни страни във военните конфликти в Сирия и Либия, но въпреки това успяваха да си сътрудничат по важни геополитически въпроси. Междувременно Турция изпадна в огромна икономическа криза, турската лира се обезцени, а инфлацията "литна" нависоко. След това започна войната в Украйна.

Днес Анкара опитва да служи като арена на преговори между Москва и Киев, защото за Турция е важно да е в добри отношения и с двете страни на конфликта. И от политическа, и от икономическа гледна точка. 

Дипломатическите връзки между Турция и Русия достигнаха дъното през 2015 година

Тогава турски самолет F-16 свали руски бомбардировач. Москва въведе набор от икономически контрамерки, които включваха спиране на руски туристи да посещават Турция. Отношенията се подобриха през следващите години, като Анкара дори закупи ракетна система земя-въздух С-400 от Русия, въпреки съпротивата на САЩ.

Когато през февруари руски танкове влязоха в Украйна, турските политици се изправиха пред нов набор от икономически предизвикателства.

Турция и Русия може да преминат към бартер при търговията помежду си

Турция и Русия може да преминат към бартер при търговията помежду си

Обсъжда се и вариантът за разплащане в местна валута

"Това може да има наистина огромни последствия, защото и Русия, и Украйна са важни търговски партньори на Турция", коментира пред TRT World д-р Октай Танрисевер - професор по международни отношения в Близкоизточния технически университет (METU) в Анкара.

"Турция внася от Русия и Украйна жизненоважни стоки като пшеница. Руската атака вероятно ще доведе до колапс на украинската икономика, но и до тежки последици за турската", допълва професорът.

Обемът на търговията на Турция с двете воюващи държави през 2021 година е бил в размер на около $41 милиарда

Голяма част от тези пари Анкара е дала за руски газ. Когато става дума за страните, от които Турция внася стоки и услуги, Русия се нарежда на второ място след Китай. От своя страна Русия е десетият по големина пазар за износ на турски стоки, като домати и кайсии, например.

Това, че войната може да има отрицателни последици в момент, когато световната икономика едва започваше да се възстановява от въздействието на пандемията, определно тревожи властта в Анкара. Ако конфликтът се проточи, това ще окаже силно влияние върху икономиката на Турция, заяви наскоро финансовият министър на страната Нуредин Небати.

"Разбира се, продължителността и размерът на войната са важни за въздействието на това нежелано геополитическо напрежение върху нашата икономика", подчерта Небати пред Anadolu Agency.

"Най-голямото ни желание е тази война да приключи възможно най-скоро", допълни финансовият министър.

Турция посрещна рекордна инфлация

Турция посрещна рекордна инфлация

Тримесечна пауза в политиката на централната банка значи, че лихвените проценти на Турция са най-ниските в света

Лабиринт от санкции

САЩ,  Европейският съюз, Великобритания и още редица държави наложиха огромни финансови санкции на Русия. Руските банки бяха изхвърлени от международната платежна система SWIFT, което затруднява търговците да извършват и получават плащания. Това се оказа особено тревожно за турските хотели, които са резервирали много почивки от руски туристи и сега се сблъскват с трудности при получаването на плащания.

Руските туристи от години прекарват летните си ваканции в морски курорти като Анталия

Около 4,7 милиона руснаци и 2,1 милиона украински туристи са посетили Турция миналата година, според данни на турското Министерство на културата и туризма. Общо 29 милиона туристи са пристигнали в Турция през 2021 година. Преди пандемията туризмът представляваше 10 процента от икономиката на страната. През 2019 година 51 милиона туристи са посетили Турция, като индустрията е спечелила $34,5 милиарда. Освен това е предоставила работа на десетки хиляди души.

Турция създава авиокомпания, за да не губи руските туристи

Турция създава авиокомпания, за да не губи руските туристи

Властите ще отпуснат и заем от $300 милиона за подкрепа на туроператорите

Днес масово руски и украински туристи отменят заявените си почивки в страната, а местните собствениците на ресторанти и хотели вече усещат загубите от това.

Енергетика

Въпреки че международните санкции все още не са засегнали пряко руската енергийна инфраструктура, страхът от попадане в тяхната мрежа принуди търговците да избягват резервирането на руски петролни доставки. Към момента Турция отказа да се присъедини към западните страни при налагането на строги санкции срещу Русия, която е третият по големина износител на петрол в света.

Последствията от войната и санкциите обаче повишават цените на енергията и усложняват нещата за Турция, която въпреки голямата икономическа криза, в която се намира, сега се бори с още по-високата инфлация.

"Инфлацията в Турция, която и без това е много висока, ще се повиши още с нарастването на цените на петрола", заяви пред местните медии Матю Брайза, който е бивш американски дипломат.

Що се отнася до природния газ, Турция няма да понесе бърз и силен удар, тъй като доставките са гарантирани с по-дългосрочни договори. Това успокоява донякъде Анкара, но не и достатъчно.

Турция се очертава като "алтернативния" газов център на Европа

Турция се очертава като "алтернативния" газов център на Европа

Според доклад на фондация "Конрад Аденауер"