Икономиките на Русия и Украйна могат да бъдат подложени на най-рязкото свиване от над 25 години, заради войната. Това предупреждение дойде от Европейската банка за въьстановяване и развитие.

На руската държава бяха наложени широкообхватни санкции, които откъснаха Русия от глобалната финансова система и рязко покачиха цените на суровините и енергията.

Конфликтът причини и "най-големия шок в предлагането" от 50 години насам, а икономиките на двете страни ще се свият с 10% - 20% тази година, съобщи ЕБВР. И за двете страни свиването ще бъде най-сериозното от 1994 г., когато въздействие оказаха икономическите сътресения след края на Съветския съюз, които разкъсаха региона.

Територията, на която се извършват военни дейности, отговаря за 60% от брутния вътрешен продукт на Украйна преди COVID-19, според главния икономист на ЕБВР Беата Яворчик.

"Украйна, която беше бедна страна, ще стане още по-бедна. Около половината от бизнесите са спрели дейността", коментира Яворчик пред Reuters.

Преди Русия да нахлуе в съседката си, ЕБВР предвиждаше ръст от 3,5% за Украйна и 3% за Русия.

Ако прекратяването на огъня дойде в рамките на няколко месеца БВП на Украйна трябва да се възстанови с 23% през следващата година.

Страхът от война покачи още цените на пшеницата, соята и палмовото масло

Страхът от война покачи още цените на пшеницата, соята и палмовото масло

Цената на пшеницата достигна до най-високото ниво от 2012 г.

Тежките икономически санкции, наложени на Русия от Запада, биха означавали, че тя ще регистрира нулев растеж. Очаква се санкциите срещу Русия да останат в обозримо бъдеще, обричайки руската икономика на стагнация през 2023 г., с отрицателни последици за редица съседни страни от Източна Европа, Кавказ и Централна Азия", смятат от ЕБВР.

По изчисления в доклада Русия е загубила около 30 милиарда долара от износ заради санкции за петрол и газ, което се равнява на около 2% от нейния БВП.

"Дори и санкциите да бъдат премахнати, репутацията на Русия като инвестиционна дестинация ще бъде наранена. Предложенията зас национализация на активи на мултинационални компании ще се запомнят за известно време ", заяви Яворчик.

Беларус също е изправена пред западни санкции заради ролята си в конфликта и може БВП да се свие с 3% тази година а през 2023 г. да изпадне в стагнация.

Световната икономика е изправена пред "най-големия шок в предлагането поне от началото на 70-те години на миналия век", защото че Русия и Украйна "доставят важни стоки, като пшеница, царевица, торове, титан и никел".

Европа е свидетел на най-голямата бежанска вълна след Втората световна война и докладът разглежда потенциалните последици от тази миграция.

И търговията със стомана е разтърсена от войната в Украйна

И търговията със стомана е разтърсена от войната в Украйна

Цената на стоманените отливки се повиши до 900 долара за тон

"Квалифицираните работници от Украйна могат да осигурят тласък на някои икономики в дългосрочен план, особено в страни със застаряващо население", се казва в доклада. "В краткосрочен план икономиките са изправени пред фискален натиск и административни предизвикателства, на фона на увеличаване предлагането на жилища, здравеопазване и образование".

Последствията от конфликта ще бъдат усетени в много държави. Има "значителен риск" някои нововъзникващи пазарни икономики да засилят ограниченията за износ, за да предпазят местните потребители от по-нататъшно повишаване на цените. При този сценарий повишаването на лихвите на централните банки ще се ускори.