Много страни имат супербогати бизнесмени с влияние в политиката. В Русия обаче тези хора са на по-различно ниво. Богатите, свързани с властта хора, които направиха възможна и се възползваха от трансформацията на руската икономика при президента Борис Елцин, станаха известни като олигарси. (Олигархията е управление от малка група хора.) Въпреки че в наши дни руските милиардери рутинно се наричат ​​олигарси, тяхната роля в обществото се е променила при президента Владимир Путин.

1. Кои са олигарсите?

Първите руски олигарси бяха някои от нейните най-ранни предприемачи - от времето, когато Михаил Горбачов разхлаби ограниченията на контрола на комунистическата партия в края на 80-те години. Те направиха състояния през 90-те години на миналия век, когато Русия при Елцин беше превърната от столица на Съветския съюз в примитивна държава на капитализъм, пише Bloomberg. Правителството на Елцин ускори този процес, като приватизира държавни активи с големи отстъпки, като постави огромно богатство в ръцете на малцина избрани - някои, от които след това сключиха сделка да използват богатството и медийните си активи, за да помогнат на Елцин да победи възраждащата се комунистическа партия, за да спечели той отново изборите през 1996 г. Тази сделка стана известна като "заеми за акции", тъй като правителството вложи парите си в банките на олигарси, взе парите обратно като заеми и след това не ги изплати. По същество олигарсите получиха държавни активи в замяна на държавни пари. Показателно е, че тези олигарси също оказаха влияние върху администрацията на Елцин, като влияеха на политиката, а някои от тях дори заемаха официални държавни постове.

Игра на санкции: Ето защо Западът щади някои руски олигарси, а други не

Игра на санкции: Ето защо Западът щади някои руски олигарси, а други не

Отговорът е комбинация от политически, икономически и геостратегически съображения

2. Какво стана с тази група?

Няколко от тях са активни бизнесмени: Владимир Потанин, най-богатият човек в Русия, който оглавява MMC Norilsk Nickel PJSC, най-големият производител на рафиниран никел и паладий в света; Михаил Фридман и Петр Авен, чиято търговска банка, Алфа Банк, се превърна в основен бизнес на Алфа Груп, холдингова компания, която днес притежава дялове в телекомуникациите и търговията на дребно.

Други обаче се не справиха така добре след смяната на властта. След като Путин наследи Елцин през 2000 г. Михаил Ходорковски беше лишен от богатството си и беше затворен за десетилетие по обвинения за укриване на данъци и пране на пари. Тези наказания според него са възмездие за подкрепата му към политически партии, противопоставящи се на Путин. Той беше освободен през 2013 г., а в момента живее в изгнание в Лондон и продължава открито да критикува Путин.

Борис Березовски и Владимир Гусински избягаха от Русия, тъй като бяха изправени пред подобна опасност. Березовски беше намерен мъртъв в дома си близо до Лондон през 2013 г. А Александър Смоленски до голяма степен изчезна от общественото поле след 2005 г.

Руските олигарси спасяват частните си самолети и яхти в Дубай и Малдивите

Руските олигарси спасяват частните си самолети и яхти в Дубай и Малдивите

Сред наложените санкции са САЩ, Обединеното кралство и Европейския съюз

3. Какъв е проблемът на Путин с олигарсите?

По времето, когато Путин се очерта като почти сигурен наследник на Елцин, ранните олигарси бяха широко презирани от руската общественост и Путин обеща, че те "ще престанат да съществуват като класа". По-специално двама олигарси - Гусински и Березовски - си навлякоха гнева на Путин, защото техният медиен бизнес го отразяваше критично.

На среща през юли 2000 г. в Кремъл с 21 водещи бизнес магнати Путин обяви, че: Те могат да останат титани в индустрията, но трябва да стоят далеч от политиката.

"Вместо да елиминира олигарсите като класа, Путин ги институционализира и до известна степен ги опитоми", отбеляза Washington Post през 2002 година.

След западните санкции: Руските олигарси загубиха над $80 милиарда и тепърва ще губят още много

След западните санкции: Руските олигарси загубиха над $80 милиарда и тепърва ще губят още много

Акциите на руски корпорации вървят стремглаво надолу

4. Кои са днешните олигарси?

Някои руснаци, натрупали богатство по време на ерата на Елцин, процъфтяват още повече при управлението на Путин. Сред тях са известните мултимилиардери Олег Дерипаска, Роман Абрамович, Алишер Усманов, Виктор Векселберг, Михаил Прохоров и Вагит Алекперов.

Много от тези по-нови олигарси са дългогодишни приятели на Путин, като Генадий Тимченко, който се среща и се сприятелява с бъдещия президент, още когато той беше заместник-кмет на Санкт Петербург. Тимченко контролира Volga Group, инвестиционен посредник с интереси в енергетиката, транспорта и строителството, и има нетна стойност от около 11 милиарда долара. Други олигарси в категорията "стари приятели" са Юрий Ковалчук, най-големият акционер в Банката на Русия; и Аркадий Ротенберг, бивш спаринг партньор по джудо на Путин, който продаде фирмата за строителство на газопроводи "Стройгазмонтаж" през 2019 г. за около 1,3 милиарда долара.

5. Всички ли се пазят от политиката?

До голяма степен да, тъй като спомените за 10-те години в затвора на Ходорковски остават живи. Мълчаливото споразумение на олигарсите да не критикуват Путин беше изложено на показ, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. Няколко руски милиардери излязоха с изявления, критикуващи конфликта, но не осъдиха действията на самия Путин. Владимир Фридман каза пред Bloomberg, че "да кажеш нещо на Путин срещу войната би било нещо като самоубийство".

6. Могат ли да повлияят на Путин?

Руските милиардери, които са санкционирани, споделят, че имат малко влияние върху Путин. Фридман, който притежава дял в една от най-големите руски банки заяви, че никога не се е срещал с Путин очи в очи.