Европейският съюз се договори за четвърти пакет от ограничителни мерки спрямо Русия, в отговор на агресията срещу Украйна, съобщиха от ЕК.

Целта е новите санкции да допринесат допълнително за засилване на икономическия натиск върху Кремъл и да ограничат способността му да финансира нахлуването в Украйна.

Санкциите са координирани с международните партньори на ЕС, по-специално със САЩ.

Договорените нови санкции спрямо Русия са следните:

1.Пълна забрана на всякакви сделки с определени руски държавни предприятия в различни сектори - военно-промишления комплекс.

2.Забрана за внос в ЕС на продукти от стомана, за които понастоящем се прилагат защитни мерки на ЕС, като това са пропуснати приходи от износ за Русия на обща стойност приблизително 3,3 милиарда евро. За компенсация, увеличените квоти за внос ще бъдат разпределени между други трети държави.

3.Забрана с широк обхват за нови инвестиции в руския енергиен сектор, с малки изключения за ядрената енергия за граждански цели и транспортирането на някои енергийни продукти обратно до ЕС.

4.Забрана за износ от ЕС за Русия на луксозни стоки (скъпи автомобили, бижута и др.), което ще се отрази пряко на руския елит.

5.Допълнително разширяване на списъка със санкционирани лица и правни субекти, така че да се включат повече олигарси и бизнесмени, свързани с Кремъл, както и дружества, работещи във военни и отбранителни области, които логистично и материално подкрепят инвазията. Има и нови списъци на разпространители на дезинформация.

6.Забрана на оценяване на кредитния рейтинг на Русия и руските дружества от страна на агенциите за кредитен рейтинг от ЕС и предоставянето на рейтингови услуги на руски клиенти, което би ограничило още достъпа до финансовите пазари на ЕС.

Какъв ще е животът в Русия с "лавината" от финансови санкции

Какъв ще е животът в Русия с "лавината" от финансови санкции

Има вероятност обменният курс на рублата да бъде фиксиран