Лидерите на ЕС и президентът на САЩ Джо Байдън ще обмислят допълнително разширяване на санкциите спрямо Русия на предстоящите срещи на върха тази седмица в рамките на ЕС, Г-7 и НАТО, съобщава Reuters, позовавайки се на информация от официални лица.

Европейският съюз ще обсъжда санкции спрямо Русия на ниво външни министри днес. Президентът на САЩ Джо Байдън се очаква да пристигне в Брюксел в четвъртък. В срещата на върха на Г-7 ще вземе участие и Япония.

Според източниците на агенцията, ЕС вече работи по петия пакет от санкции, който може да включи и налагането на ембарго на вноса на руски петрол от страните от ЕС. Преди това такова решение взеха САЩ и Великобритания (със срок на въвеждане до края на годината). САЩ при вземане на своето решение заявиха, че няма да настояват ЕС да забрани вноса на руски петрол.

В Европа мненията по въпроса за петролното ембарго (забрана) се разминават. Балтийските страни са "за" ембарго на вноса на руския петрол. "Против" забраната, според събеседниците на Reuters, е Германия, която повече от другите страни е зависима от руските енергоносители. Германия се опасява, че Русия може като контра мярка да спре доставките на природен газ.

Свят на прага на енергийна криза - докъде ще стигнат цените на петрола

Свят на прага на енергийна криза - докъде ще стигнат цените на петрола

Ако Западът успее да намери допълнителни източници на енергийни ресурси, ще се откаже от руския петрол и газ

Френският президент Макрон смята, че по въпроса за въвеждане на по-строги санкции срещу Русия, не трябва да има ограничения.

Представител на френския президент отбеляза в тази връзка, че някои страни от ЕС "са по-чувствителни относно петрола и газа", но "табу" по въпроса за санкциите срещу Русия няма.

Източниците отбелязват, че вземането на всички решения в ЕС относно санкциите изисква консенсус, но не изключват позицията на Франция, която сега председателства ЕС, да бъде решаваща.

Какви са новите санкции на ЕС спрямо Русия

Какви са новите санкции на ЕС спрямо Русия

Забраните включват и износ от ЕС за Русия на луксозни стоки, вкл. бижута