Руските граждани, напуснали страната си бързат да открият банкови сметки в Турция, за да спасят спестяванията си, пише вестник "Дейли сабах".

Заради неутралното отношение на страната към воненния конфликт в Украйна, много руснаци избягаха именно в Турция, за да се спасят от задължителната военна служба; заради загуба на работа; или  поради очаквания санкциите срещу родината им да се влошат още повече. 

Предижването им за момента е безпроблемно, тъй като основният авиопревозвач Turkish Airlines продължава да изпълнява двупосочни полети Истанбул-Москва по пет пъти на ден.

Печели ли Сърбия на гърба на "украинската кръв": самолетните билети до Москва стигат €1200, а полетите са двойно повече

Печели ли Сърбия на гърба на "украинската кръв": самолетните билети до Москва стигат €1200, а полетите са двойно повече

След натиск от Европа Air Serbia отново ще изпълнява "само" по осем полета до Москва седмично

Припомняме, че Руската централна банка ограничи паричните транзакции в чужбина и спря валутните продажби до 9 септември. Финансовата институция също така постави лимит от $10 000 на сумата, която може да бъде изтеглена от валутни сметки в руски банки, позволявайки суми, надвишаващи този таван да се теглят само в рубли. 

Според доклад на икономическия всекидневник "Dünya", който се позовава на свои източници от банковия сектор, през последните седмици има значително увеличение на броя на руски граждани, които искат да открият банкови сметки в Турция.

За да открият банкови сметки в Турция, чуждестранните граждани се нуждаят от адрес на пребиваване, данъчна регистрация, номер на паспорт и номер на мобилен телефон.

Тъй като рублата изглежда вече не е конвертируема валута, руснаците са принудени да откриват сметки в турски лири. Според "Dünya" сметките в турски лири могат да са им от полза по два начина. Единият е, че така могат да се издържат в Турция, а другият е, че могат да откриват валутни сметки след откриване на сметка в лири и впоследствие да участват в международната система на плащанията със своите спестявания.

Търсенето на турски банкови сметки ще нарасне още повече, тъй като очакванията са санкциите срещу Русия да се влошат, твърдят анализаторите на банковия пазар в Турция.

Крипто или не? Русия за бъдещето на цифровата рубла

Крипто или не? Русия за бъдещето на цифровата рубла

Най-вероятно цифровата рубла ще се използва като законно платежно средство

Друг метод, по който руснаците могат да правят транзакции е чрез криптовалути. Анализаторите тълкуват рекордния обем на крипто търговията в Русия през последните седмици като отражение на това търсене. Най-голямата борса за криптовалути в света - Binance и най-голямата в Европа - Kraken все още не са затворили платформите си за руснаци. И все още е възможно да се търгува с рубли през тези системи.

Руснаците могат да изпращат криптовалути от всяка страна по света до всяка държава, без да използват банки. Възможно е да конвертират в долари крипто парите, които купуват от Русия в рубли и по този начин да оперират на световните фондови пазари. Такива транзакции обаче са трудноосъществими в Турция, тъй като платформите за крипто пари изискват турски идентификационен номер. Съответно, руснаците не могат или да намерят посредник с високи комисионни за конвертиране на крипто пари в лири в Турция, или могат да извършат тази транзакция лично на Капалъ чарши.