Очаква се цифровата рубла, чийто прототип ще стане ясен още до края на годината, да получи отделна правна регулация. Това ще стане след провеждане на финансов експеримент през 2022-а година, пишат руските медии, цитирайки заместник-директора на отдела за развитие на цифровата икономика в Министерството на икономиката на Русия Алексей Минаев.

Най-вероятно цифровата рубла ще се използва като законно платежно средство в Русия

Централната банка на Русия: Дигиталната рубла не крие рискове за финансовия сектор

Централната банка на Русия: Дигиталната рубла не крие рискове за финансовия сектор

Банките в страната обаче смятат, че въвеждането ѝ може да им коства сериозни разходи

За разлика от конвенционалните цифрови валути, цифровата рубла ще се използва като законно платежно средство, подчертава Алексей Минаев. Според него тази форма на пари всъщност няма много допирни точки с криптовалутите.

"Разработването на правната база ще започне през януари догодина, като ще бъдат предложени изменения в поне осем закона и пет кодекса", заяви пред руските медии председателят на комисията по финансови пазари в Държавната дума на Русия Анатолий Аксаков.

Концепцията за национална цифрова валута беше разкрита от Банката на Русия в края на 2020-а година. Очаква се новата форма на парите да съществува съвместно с парите в брой и традиционните рубли. За разлика от виртуалните валути като биткойн, Русия твърди, че цифровата рубла ще представлява минимален риск, тъй като ще бъде емитирана от държавния паричен регулатор и ще бъде подкрепена от традиционни пари.

Руската рубла е най-подценената валута в света

Руската рубла е най-подценената валута в света

Според Big Mac индекса на The Economist

Припомняме, че по-рано тази година от руското министерство на финансите заявиха, че въвеждането на цифровата рубла ще допринесе за по-нататъшното развитие на платежната инфраструктура на страната, ще увеличи конкуренцията и ще спомогне за разпространението на нови иновативни финансови инструменти. Финансовото министерство обеща още да увеличи наличността и да намали разходите за услуги за хората и бизнеса.