Въвеждането на дигитална рубла не би представлявало риск за банковата система в Русия. Това мнение изразиха от централната банка на страната в отговор на предупреждения от търговските такива, че електронния вариант на местната валута може да представлява опасност за сектора.

Според изчисления на "Сбербанк" въвеждането на дигитална рубла може да коства 25 милиарда рубли или 34 милиона долара разходи на банките в страната.

От финансовата институция посочват още, че секторът ще изгуби 4 трилиона рубли или 54 милиона долара от ликвидността си през първите три години от осъществяването на този проект. В резултат на това системата ще се нуждае от повишаване на лихвите, за да компенсира загубите си.

Гуверньорът Елвира Набюлина обаче оспорва тези твърдения. "Не виждаме тази стъпка да доведе до значителни изтичания на средства", коментира тя.

Управителят на Централната банка на Русия е скептична към данните, изнсени от "Сбербанк". "Не съм сигурна как са били направени тези изчисления", коментира тя и добавя, че лихвените проценти няма да бъдат повлияни от навлизането на дигиталната рубла.

"Ако по някаква причина това доведе до недостиг на ликвидността на банки, ние имаме инструменти да се справим със ситуацията", убедена е Набюлина.