На борсите в страната вече липсват основни строителни материали, алармира Пламен Михалев, председател на Областното представителство на Камарата на строителите в Стара Загора.

"В началото на годината поскъпнаха много строителни суровини и материали, което се дължеше главно на поскъпването на енергоносителите", каза Михалев в интервю за БНР. По думите му, с военната ситуацията в Украйна проблемът се е задълбочил и вече на борсите за строителни материали липсват основни стоки като стомана и всичките й производни, като ламарини, профили, арматурно желязо.

"От началото на март търговците, предлагащи посочените суровини и материали, спряха да ги продават. Причината е, че голяма част от посочените материали се внасят от Русия и Украйна."

Михалев поясни, че сега се продават последни количества, като преди два дни е продадено малко количество арматурно желязо на цена от 2100 лева, като само преди месец тя е била около 1500 лева, т.е. поскъпването е с 40%.

Заводите произвеждащи стомана у нас спряха работа, тъй като от края на февруари нов кораб със суровини не е пристигал, отбеляза ръководителят на Камарата на строителите в Стара Загора.

Той посочи, че браншът ще търси възможности за внос от други страни, но не е ясно засега откъде, тъй като в Турция например има забрана за износ на стомана.

Експертът изрази опасения, че дори скоро конфликтът в Украйна да приключи, веригите за доставки няма да се възстановят бързо.

Той подчерта, че от началото на годината има поскъпване не само на металите, но и на всички строителни материали, като бетона например е поскъпнал с 20%.

Михалев допълни, че всички заводи за производство на строителни материали у нас работят на природен газ, така че след като той поскъпва, неизбежно е и строителните материали да повишават цените си.

Върви се към оскъпяване и на новото строителство, а изграждането на някои обекти се забавя, каза още Михалев.

От 180 000 до 300 000 евро - толкова струва  един луксозен апартамент в София

От 180 000 до 300 000 евро - толкова струва един луксозен апартамент в София

При новото строителство продажните ще се увеличат между 7% и 9% през 2022-а