След нахлуването на Русия в Украйна 20 руски олигарси бяха засегнати от Западните санкции. Преди инвазията санкции тегнеха на 11 руски милиардери.

Докато списъкът продължава да се пълни има много въпросителни около това кой да бъде санкциониран и кой не.

Да вземем за пример Искандер Махмудов, собственик на руския металообработващ гигант Ural Mining. Според Андерс Ослунд, икономист и експерт по руската плутокрация минният магнат е "много близък до Кремъл". През 2003 г. Махмудов беше обвинен - заедно със своя бизнес партньор, санкционираният Олег Дерипаска - в ръководене на "масова схема за рекет", включваща "физическо насилие, измами с имейли и телеграфни преводи и пране на пари в Съединените щати". Случаят беше прекратен заради съображения за юрисдикция, а Макмудов отрече каквито и да било неправомерни действия. 

Русия е изгубила достъп до резерви от $300 милиарда заради санкции

Русия е изгубила достъп до резерви от $300 милиарда заради санкции

Заради замразените средства Русия има проблеми с плащането на определени задължения

Въпреки автобиографията си, Махмудов отсъства от списъка на санкционираните лица на Министерството на финансите на САЩ. Той е един от няколкото руски олигарси, които са "избягали" от санкциите на САЩ, Великобритания и Европейския съюз.

Леонид Михелсон

Източник: EPA/БГНЕС

Леонид Михелсон

Друг пропуснат в списъка е енергийният магнат Леонид Михелсон, който държи големи дялове в производителя на природен газ Новатек и нефтохимическата компания Сибур заедно с бизнес партньора си Генадий Тимченко, ключов съюзник на Путин, който беше сред първите руски милиардери, санкционирани от САЩ през 2014 г.; Владимир Потанин, бивш вицепремиер на Русия между август 1996 г. и май 1997 г., когато Борис Елстин беше президент.

Владимир Потанин

Източник: http://en.kremlin.ru/

Владимир Потанин

Без санкции за момента е и Дмитрий Риболовлев, собственик на френския футболен клуб от Лига 1 AS Monaco, който е известен на много американци като олигархът, който купи Maison de L'Amitie, имението на Доналд Тръмп на брега на океана в Палм Бийч, за 95 милиона долара през 2008 г.

Дмитрий Риболовлев

Източник: GettyImages

Дмитрий Риболовлев

Санкционирането на руските олигарси от западните правителства накара много руски експерти и наблюдатели да си задават въпроса: Как служителите по санкциите решават кого да преследват и кого да щадят?

ЕЦБ наложи надзорни санкции на две банки от Еврозоната

ЕЦБ наложи надзорни санкции на две банки от Еврозоната

Отговорът е комбинация от политически, икономически и геостратегически съображения, според експерти по санкциите, адвокати и бивши служители на Министерството на финансите, които разговаряха с Forbes относно обсъжданията зад решенията за санкции, включително възможните причини, поради които някои руски олигарси са били спасени от наказание.

Според експертите търговските отношения, инвестиционните връзки и глобалните пазарни цени са решаващи фактори в санкционната политика на дадена страна. Доминирането на Русия в износа на петрол, газ и суровини свързва съдбата на западните производители и бизнес с руски фирми и техните собственици олигарси.

Руските олигарси "може и да са главорези, но не са главорези без средства",

казва Ричард Нефю, който е работил по политиката на налагане на санкции срещу Иран в Държавния департамент на САЩ при администрацията на Барак Обама.

"Олигарсите са хора, които имат значителни икономически връзки, за които трябва да помислите. Това не означава, че не ги санкционирате, но означава, че трябва да помислите за това и да бъдете малко по-внимателни", отбелязва Нефю.

Какъв ще е животът в Русия с "лавината" от финансови санкции

Какъв ще е животът в Русия с "лавината" от финансови санкции

Има вероятност обменният курс на рублата да бъде фиксиран

Служителите по санкциите на САЩ са запознати с този факт. Министерството на финансите на САЩ отмени санкциите през декември 2018 г. срещу производителя на метали на Олег Дерипаска Rusal и неговата компания-майка En+, по-малко от година след като бяха наложени, след като тези санкции доведоха до покачване на цените на алуминия, което очевидно навреди на европейските съюзници на САЩ. САЩ заявиха, че са облекчили санкциите срещу компаниите на Дерипаска, защото той се е отказал от собствеността в тях, но именно европейският лобизъм и търговските интереси са накарали САЩ да постигнат сделка, казва Нефю.

Олег Дерипаска

Източник: Getty Images

Олег Дерипаска

"Както установихме с Дерипаска, ние предприехме това действие и глобалните цени на алуминия скочиха. Може да откриете, че нещо има много смисъл и е напълно оправдано, но ще има значителни икономически последици", добави Нефю.

Един пример от днешния контекст на събитията: ЕС и Обединеното кралство не са санкционирали Вагит Алекперов, основател на руската петролна и газова компания Лукойл.

Вагит Алекперов

Източник: GettyImages

Вагит Алекперов

Алекперов беше сред руските бизнес лидери, извикани в Кремъл за аудиенция при Владимир Путин миналия месец. Въпреки това Алекперов и Лукойл - частна компания, която произвежда над 2% от световния петрол - са известни като по-малко близки до Путин от Игор Сечин, главен изпълнителен директор на държавната петролна компания Роснефт. Сечин беше санкциониран от ЕС на 27 февруари и от Обединеното кралство на 9 март.

Игор Сечин

Източник: EPA/БГНЕС

Игор Сечин

"Сравнително независимият" Алекперов "не трябва да бъде санкциониран", твърди Андерс Ослунд, който казва, че Алекперов и Лукойл са важни противотежести на Сечин и Роснефт.

"Ако Алекперов бъде санкциониран, Сечин и държавната Роснефт ще станат доминиращи в петролния сектор. ЕС внася около 30% от своя петрол от Русия", казва Аслунд.

Анализът на политическите и икономически компромиси е от основно значение за процеса на вземане на решения за санкции, казва Ари Редборд, бивш съветник в отдела за тероризъм и финансово разузнаване на Министерството на финансите на САЩ: "Разговорите не са просто: "този трябва да бъде санкциониран", а какво ще бъде въздействието?"

След западните санкции: Руските олигарси загубиха над $80 милиарда и тепърва ще губят още много

След западните санкции: Руските олигарси загубиха над $80 милиарда и тепърва ще губят още много

Акциите на руски корпорации вървят стремглаво надолу

Mind Games

В допълнение към икономическите съображения, властите по санкциите вероятно преценяват мисленето и мотивите на руския президент Владимир Путин, който според различни съобщенията става все по-изолиран.

Ако властите санкционират всеки олигарх с един замах, те теоретично губят допълнително влияние върху Путин, смята Тимъти Фрай, професор по постсъветска политика в Колумбийския университет. Има и въпроси свързани с психологията на Путин: санкционирането на всеки един олигарх може да накара руския президент да се почувства притиснат в ъгъла, което създава риск да вдъхнови още по-жестоко поведение.

Защо Европа не налага санкции на вноса на енергоносители от Русия

Защо Европа не налага санкции на вноса на енергоносители от Русия

Възможно е да бъдат въведени квоти за внос на петрол и газ

Стратегически подход "разделяй и владей" също може да е причината някои очевидни кандидати за санкции да бъдат пропуснати в списъците: "Оставянето на няколко олигарси несанкционирани може да доведе до недоверие в редиците, тъй като други олигарси могат да се запитат защо някой от техните е бил изключен от списъка", отбелязва още Фрай.