Москва няма достъп до финансови резерви на стойност 300 милиарда долара, след въвеждането на западните санкции заради инвазията в Украйна.

"Това са около половината от тези резерви, които имахме", заяви министърът на финансите на страната Антон Силуанов пред руската държавна телевизия "Россия-1". "Резервите ни възлизат на около 640 милиарда долара. В момента не можем да използваме около 300 милиарда долара."

Заради замразените средства Русия има проблеми с изпълнението на определени задължения и плащането им, обясни министърът.

По думите на Силуанов част от златните и валутните резерви се съхраняват в китайски юана, а Западът оказва натиск върху Пекин да ограничи търговията с Москва.

Министърът на финансите обаче изрази увереност, че добрите отношенията с Китай ще се запазят, като повтори, че дълговете към "враждебни държави" ще се плащат само в рубли.

Руската хазна все още е пълна, въпреки войната и санкциите. Това е така благодарение на милиардите приходи от продажби на газ, петрол и въглища.

Министърът на финансите на Русия обеща, че руската държава ще подкрепи санкционираните от запада банки. "Централната банка ще осигури необходимата ликвидност на финансовата система", каза Силуанов.