Руските милиардери започнаха да усещат ефекта от наложените им санкции, заради нахлуването на Русия в Украйна, като губят все повече пари. Към момента олигарсите, които се нареждат сред 500-те най-богати хора в света, са загубили общо $83 милиарда, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Още в събота Роман Абрамович предаде контрола над футболния клуб "Челси" на попечителите на благотворителната фондация на отбора във Висшата лига. Неговите лични имоти варират от Израел, където той е гражданин, през Франция, до имение близо до двореца Кенсингтън в лондонския квартал на милиардерите. 

Брюксел атакува Москва с невиждани по мащаб нови санкции

Брюксел атакува Москва с невиждани по мащаб нови санкции

Същевременно Русия бомбардира Киев

Изпълнителният директор на "Лукойл" Вагит Алекперов отбеляза, че нетната му стойност намаля с около $13 милиарда  тази година, което е най-големият спад сред 22-те руски милиардери в индекса на богатството на Bloomberg. В послединя ден на февруари акциите на петролната компания, търгувани в Лондон, се понижиха с 62,8%.

Генадий Тимченко, един от първите олигарси, санкционирани от Великобритания, загуби почти половината от нетното си състояние тази година, като състоянието му се понижи с $10,6 милиарда. Другият акционер на "Новатек" Леонид Михелсон е отбязал загуби от $10,2 милиарда.

ЕС прие санкции срещу металния магнат Алишер Усманов, собствениците на Alfa Group Михаил Фридман и Петр Авен, както и стоманодобивния магнат Алексей Мордашов. Мерките засягат и дългогодишния говорител на Владимир Путин Дмитрий Песков, както и висши военни.

Спадовете на пазара са толкова екстремни, че централната банка на Руската федерация спря местната търговия, което означава, че някои от загубите дори са занижени. Акциите на регистрирани в Лондон руски компании, от производителя на газ "Новатек" до производителя на стомана "Северстал", се понижиха с повече от 50 процента.

Освен техния бизнес, личното богатство на руските милиардери продължава да е обект на прицел, като вече са запорирани банкови сметки, имоти, яхти и частни самолети. Дори нови дискретни покупки на недвижими имоти от висок клас в любимия на олигарсите Лондон например също може да станат по-трудни, заради бързото приемане на нов британски закон, коетоизисква от чуждестранните собственици на недвижимо имущество да разкриват самоличността си, вместо да се крият зад холдингови компании.

Руски милиардер със санкции от САЩ, спечели дело срещу швейцарска банка

Руски милиардер със санкции от САЩ, спечели дело срещу швейцарска банка

По сметки на Виктор Векселберг в чуждестранни банки са блокирани общо над 1,5 милиарда долара