Европейския съюз атакува руската икономика с нови строги санкции, предават световните агенции. Целта е удар над Москва в отговор на "варварската инвазия на президента Владимир Путин в Украйна", съобщава Reuters.

Санкциите включват мерки в областта на енергетиката, визовата политика, финансите, транспорта, изделията с двойна употреба. Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС възлагат на Европейската комисия да подготви още санкции, които да обхващат и Беларус. Комисията ще трябва да предложи извънредни мерки, включително в областта на енергетиката.

Колко ефективни ще са новите санкции срещу Русия?

Колко ефективни ще са новите санкции срещу Русия?

Москва подсили устойчивостта си

Европейският съвет осъжда възможно най-решително непредизвиканата и неоправдана незаконна военна агресия срещу Украйна, се посочва в приетите заключения.

Лидерите на страните в блока искат от Русия незабавно да прекрати незаконните военни действия, безусловно да изтегли всичките си въоръжени сили и военно оборудване от цялата територия на Украйна, да прекрати дезинформационната кампания и кибератаките.

ЕС ще замрази руските активи на своя територия, блокирайки достъпа на руските банки до европейските финансови пазари като част от това, което върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел определи като "най-суровия пакет от санкции, който някога сме прилагали".

"Нашите санкции ще ранят руската икономика в сърцето ѝ", коментира белгийският премиер Александър Де Кро.

Кои европейски банки с операции в Русия бяха серизоно засегнати от конфликта в Украйна?

Кои европейски банки с операции в Русия бяха серизоно засегнати от конфликта в Украйна?

Акциите на австрийската Raiffeisen Bank International се понижиха с 18,7%

Украйна и прибалтийските държави членки на ЕС призовават Русия да бъде изключена от финансовата системата SWIFT, но германският канцлер Олаф Шолц посочи, че тези мерки ще бъдат запазени за по-късен етап.

Президентът на САЩ Джо Байдън също заяви, че засега Америка няма да ограничава достъпа на Русия до SWIFT.

Същевременно руското Министерство на външните работи излезе с изявление, че за каквито и да било санкции срещу руската икономика обосновка няма и че те са нелегитимни.

Русия започна война с Украйна. Акциите на световните борси се сринаха

Русия започна война с Украйна. Акциите на световните борси се сринаха

Заради очакваните санкции върху руската икономика