Когато Русия анексира Крим през 2014 г., Европейският съюз, САЩ и други държави наложиха икономически санкции срещу страната. Руски граждани и организации бяха санкционирани заради намеса в изборите в Украйна, кибератаки и други. Сега Кремъл насочи десетки хиляди войници към границата със страната и предизвика опасения, че се готви да нахлуе в Украйна.

В отговор, САЩ и ЕС заплашват с допълнителни санкции, включително прекратяване на достъпа на руските банки до долари и други.

През последните години обаче Русия предприе редица стъпки, за да се предпази от нови санкции: страната намали бюджета си, увеличи чуждестранните си резерви и диверсифицира търговското си портфолио, за да намали зависимостта си от ЕС за приходи от износ.

Голяма част от приходите на Русия от износ идват от продукти като петрол, природен газ и въглища. Тази зависимост прави енергийния сектор привлекателна цел за санкции.

В същото време обаче Европейският съюз разчита на Русия за над една трета от вноса си на природен газ. Именно заради това засега не се предвиждат санкции върху руския износ — опасенията са, че това ще увеличи вече високите цени на енергията в Европа. Президентът на САЩ Джо Байдън обаче обмисля спиране на "Северен поток 2".

ЕС остава най-големият търговски партньор на Русия, но Кремъл направи стъпки към диверсификация, обръщайки се към Китай. Тези усилия включваха нов голям газопровод, открит през 2019 г. Износът на природен газ расте оттогава, но още е малък спрямо останалите купувачи.

"Путин се подготвя за този момент от 2014 г." Как Кремъл предприе мерки за защита на Русия от бъдещи санкции

"Путин се подготвя за този момент от 2014 г." Как Кремъл предприе мерки за защита на Русия от бъдещи санкции

Руснаците са с 10% по-бедни днес, отколкото преди анексацията на Крим. И въпреки усилията на Путин нови ограничения ще ударят тежко икономиката

Администрацията на Байдън обмисля и забрана на износа на различни продукти, които използва микроелектронира, създадена с американско оборудване, софтуер или технологии. Тези ограничения сериозно ще ударят по възможността на Русия да прогресира в авиокосмическите технологии, изкуствения интелект и други високотехнологични области.

Москва укрепи финансите си през последните години, което ще помогне за омекотяване на икономическия удар в случай на нови санкции. Страната поддържаше консервативна фискална политика и намали дълга си.

Русия използва приходите си от петрол и газ, за да увеличи резервите си от злато и чуждестранна валута от 2014 г. насам. Кремъл може да ги използва, за да подкрепи рублата, ако санкциите причинят колапс на валутата — или пък те могат да бъдат насочеин към правителствени разходи.

Много от санкциите, въведени през 2014 г., бяха насочени към отделни лица и компании, свързани с армията и с анексацията на Крим. И макар предложените сега ограничения да са с по-широк обхват, Москва имаше време да направи промени в икономиката си и да увеличи нейната устойчивост. Така че колко ефективни ще са мерките, остава несигурно.