Русия започна военна операция в Украйна, предават световните агенции. Руските сили изстреляха ракети по няколко украински града и разтовариха войски на южния бряг на страната в четвъртък, съобщиха официални лица и медии, след като президентът Владимир Путин разреши "специална военна операция" на изток.

На този фон цените на петрола надхвърлиха $100 - стойност, невиждана от септември 2014 година, а акциите на борсите по света се сринаха, заради очакваните санкции върху руската икономика. Рублата започна да се срива, а Московската борса спира търговията на всички пазари.

САЩ с план как да ударят руската икономика, ако Русия нахлуе в Украйна

САЩ с план как да ударят руската икономика, ако Русия нахлуе в Украйна

Американската администрация се цели във финансовото сърце на опонента си

Златото и японската йена, определяни като "сигурни убежища за инвеститорите", скочиха драстично.

Доларът се повиши с повече от шест процента спрямо рублата, която в последните седмици се срина заради опасенията от санкциите върху руската икономика. Малко преди военната инвазия, САЩ въведоха санкции върху руския газопровод "Северен поток 2".

На фондовите пазари Хонконг, Сидни, Мумбай и Сеул акциите паднаха с повече от три процента, докато в Токио, Сингапур, Тайпе и Уелингтън спаднаха с повече от два процента. Големи загуби имаше и в Шанхай, Манила, Джакарта и Банкок.

Кой с колко обедня: богатството на руските милиардери се стопи с $32 милиарда заради конфликта с Украйна

Кой с колко обедня: богатството на руските милиардери се стопи с $32 милиарда заради конфликта с Украйна

23-мата милиардери в страната в момента имат общо състояние на стойност от 343 милиарда долара

Това е нова криза на фона на борбата на световните правителства да овладеят голямата инфлация, подхранвана от търсенето след отпадането на ограниченията от пандемията.

Малко след като Владимир Путин говори в телевизионно обръщение по руската държавна телевизия, в тишината преди зазоряване в украинската столица Киев се чуха експлозии. Близо до главното столично летище е започнала престрелка, съобщава агенция Интерфакс.

"Путин току-що стартира пълномащабна инвазия в Украйна. Мирните украински градове са подложени на удари", заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в Twitter.

Русия настоява за прекратяване на разширяването на НАТО на изток.

Путин каза, че е разрешил специалната военна операция в отцепилите се райони на Източна Украйна, след като Русия е била оставена без друг избор, освен да се защитава срещу заплахите, които той каза, че идват от съвременна Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че неговите молитви са с народа на Украйна, "тъй като те претърпяват непредизвикана и неоправдано нападение от руски военни сили".

Украинската Рада въведе военно положение в цялата страна.

Защо Путин поиска Донецк и Луганск? Икономика на сепаратистките райони

Защо Путин поиска Донецк и Луганск? Икономика на сепаратистките райони

Евентуални въоръжени сблъсъци ще нанесат огромни икономически щети на целия регион