Администрацията на президента Джо Байдън е подготвила пакет от санкции срещу Русия, който включва забрана американските финансови институции да обработват транзакции на големите руски банки, съобщава агенция "Ройтерс", позовавайки се на трима запознати с процеса източници.

Мерките, които ще бъдат въведени само ако Русия нахлуе в Украйна, целят на уязвят руската икономика като "отрежат" достъпа й до кореспондентски банки, които от своя страна позволяват международни разплащания.

Това намерение досега не е било оповестявано покрай плановете на американските власти да подготвят пакет от потенциални санкции срещу Русия. Но кореспондентските банки са в основата на глобалните парични потоци и прекъсването на връзката с тях ще попречи на руската страна да изпраща и получава пари.

Колко ефективни ще са новите санкции срещу Русия?

Колко ефективни ще са новите санкции срещу Русия?

Москва подсили устойчивостта си

Според източниците на агенцията, САЩ се готви да използва и най-мощния си инструмент срещу индивидуални руски граждани и компании като ги постави в списъка на "специално определени граждани" (Specially Designated Nationals (SDN)), чрез който ход ефективно ще ограничи достъпа им до американската банкова система, ще забрани търговските им отношения с американци и ще замрази наличните им активи в страната.

Пакетът от икономически мерки срещу може да бъде променен до последната минута и няма все още яснота конкретно кои институции и лица ще засегне. Но до голяма степен се очаква под ударите му да попаднат големите руски финансови институции като ВТБ Банк, Сбербанк, ВЕБ и Газпромбанк.

"С оглед на това, че голяма част от глобалната търговия се осъществява в американски долари, подобна санкция би имала сериозен ефект, само ако към нея бъде добавено и вписване в списъка SDN и замразяване на всички активи на американска територия", коментира пред агенцията адвокатът и специалист по международна търговия Кей Георги.