Състоянието на супер богаташите в Русия се стопи с 32 милиарда долара тази година, на фона на ескалиращият конфликт на страната с Украйна. Богатството им може да се намали още, ако ситуацията продължава да бъде така напрегната, пише Bloomberg.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън обяви санкции, насочени към Русия и каза, че изпраща още американски войници в Балтийските страни за защита на страните от НАТО.

Бизнесменът Генадий Тимченко оглавява списъка на руските милиардери, чието състояние намалява значително. Почти една трета от богатството му се стопи тази година, според индекса за богатството на милиардерите на Bloomberg, който включва списък на 500-те най-богати хора в света.

69-годишният Тимченко е син на съветски военен офицер. Той има състояние от около 16 милиарда долара, като по-голямата част от богатството му се получава от дела си в руския производител на газ Новатек по данни на Bloomberg.

Състоянието на друг руски милиардер Новатек Леонид Михелсон се стопи а 6,2 милиарда долара тази година, а богатството на председателя на "Лукойл" Вагит Алекперов е намаляло с около 3,5 милиарда долара за същия период, когато акциите на енергийната компания се понижиха с почти 17%.

Руски милиардери са удвоили богатството си заради бум в имотния сектор

Руски милиардери са удвоили богатството си заради бум в имотния сектор

Най-големият печеливш е собственика на лидера в строителната индустрия Сергей Гордеев

23-мата милиардери в страната в момента имат общо състояние на стойност от 343 милиарда долара, според списъка Bloomberg, като в края на година то е било 375 милиарда долара.

През седмицата пазарите се сринаха още, след като Путин призна двете сепаратистки републики в Украйна. Това доведе и до спиране"Северен поток 2" от Германия, а Великобритания наложи санкции на пет от банките на страната и трима от богаташите в Русия, включително на бизнесмена Тимченко.

В списъка със санкции на Обединеното кралство са Борис Ротенберг и племенникът му Игор. Богатство на двамата се дължи на бизнеса им и фирмата за строителство на газопроводи "Стройгазмонтаж".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че няма да се среща с руския външен министър Сергей Лавров тази седмица, защото "няма смисъл" предвид действията на Русия в Украйна.