Имотните магнати в Русия стават все по-богати и по-богати, след като правителството в страната стимулира пазара и търсенето на жилища по време на пандемията преживя истински бум.

Един от тях е Сергей Гордеев, който е акционер и главен изпълнителен директор на дружеството PIK Group. Неговото нетно богатство се е удвоило от началото на годината до 8,9 милиарда долара, показват данните на Bloomberg Billionaires Index. Ръководената от него компания е най-голямата в строителството в Русия.

Неин конкурент е дружеството Samolet Group. Дяловете в него на големите му акционери Павел Голубков и Михаил Кенин вече са изчислявани на над 1 милиард долара, след като акциите на фирмата поскъпнаха над 5 пъти от началото на 2021 година.

Имотният сектор навсякъде по света отчита бум от началото на пандемията, подкрепян от рекордно ниските лихви, изоставащото от търсенето предлагане и свежите инвестиции в него.

Тези фактори са налице и в Русия, заедно с още един много важен - правителството на президента Владимир Путин обяви програма за субсидии за закупуването на жилища през април 2020 година. Целта на тази стъпка беше стимулирането на търсенето, както и компенсирането на спада на ключовата за страната петролна индустрия.

Цените на жилищата в Русия нараснаха с 14,4% през последните 12 месеца към края на юни в сравнение със същия период на предходната година, показват даните на Knight Frank. Междувременно ипотечното кредитиране е нараснало със 150% през юни в сравнение със същия месец на 2019 година.