Руският милиардер Виктор Векселберг, основател на групата Renova, спечели дело срещу швейцарската банка PostFinance. Съдебното дело е във връзка със закриване на неговите сметки в банката. Решението е публикувано на сайта на Федералния съд на Швейцария, пише Лента.ру.

В документа се отбелязва, че Векселберг е живял в Швейцария и от април 2018 г. е попаднал под индивидуални санкции на САЩ. През есента на същата година той открива две сметки в европейската банка PostFinance, в швейцарски франкове и в евро. През декември 2018 г. финансовата институция информира милиардера за прекратяване на бизнес отношенията си с него и за закриване на сметките му в банката.

В обяснението се отбелязва, че PostFinance е направила анализ на "досието" (финансовата история) на Векселберг, който е показал "несъответствие между стратегията на банката и профила на клиента".

През февруари 2019 г. бизнесменът завежда дело пред швейцарски съд, с искане сметките му да бъдат възстановени, но му е отказано. След това Векселберг обжалва посоченото решение за отказ.

В резултат на това, Федералният съд на Швейцария постановява отмяна на решението на по-долната съдебна инстанция и съответно удовлетворява иска на Векселберг. На банката е наредено да продължи да обслужва сметките на руския милиардер.

PostFinance също така е задължена да плати пълните съдебни разноски по делото, както и обезщетение на бизнесмена. Съдебните разноски са в размер на 8000 швейцарски франка (около 8600 долара), а обезщетението за Векселберг е в размер на 9000 швейцарски франка (около 9700 долара).

Малко по-рано Виктор Векселберг съобщи, че по негови сметки в чуждестранни банки са блокирани общо над 1,5 милиарда долара заради санкциите на САЩ. Финансовите средства биха могли да бъдат изразходвани с разрешение на Министерството на финансите на САЩ, но ведомството не издава такова разрешение.

При подобен случай апелативният съд в Англия още през 2020 г. потвърди, че британската банка Cynergy не е длъжна да плаща лихва по заем, взет от структура на руския бизнесмен Виктор Векселберг.

Съдиите са счели като достатъчна причина за това решение фактът, че олигархът е под индивидуални финансови санкции от САЩ и изплащането на лихвите може да се възприеме като нарушение на санкциите. Заемът е бил в размер на 30 милиона британски лири.

А в началото на февруари тази година Векселберг разказва пред Forbes, че не му е било позволено да отпуска пари за Европа дори през пролетта на миналата година, по време на пандемията от коронавирус. По думите му, става въпрос за "малки" суми, няколко милиона долара, но дори и в този случай САЩ са отказали искането.

"Това беше поредното откровение за мен. Как може да не ти бъде позволено да даваш пари на нуждаещите се в такъв труден момент", коментира той. По думите на милиардера, в Русия за тези цели през последната година той е похарчил около 25 млн. долара. Става дума за закупуване на тестове за коронавирус, изпращане на лекарства в регионите и подпомагане на регионалните структури.

Векселберг твърди, че е бил потърсен за финансова помощ от еврейски общности в Швейцария. Но когато се е обърнал към Министерството на финансите на САЩ относно сметките си, не е получил никакъв конкретен отговор. Бизнесменът е писал за съдействие по въпроса и до Европейската комисия, но и от там не е получил конкретен отговор.

В какви акции инвестират заможните руснаци

В какви акции инвестират заможните руснаци

Какви са перспективите за растеж на акциите на Apple, Google, Amazon, Meta