Съвсем очаквано и цените, пшеница, соята и палмово масло се покачиха на фона на опасенията за бъдещи затруднения при доставките. Страховете от влошаване на доставките се засилиха, след като Русия атакува Украйна, пишат световните агенции.

Нещо повече - двете страни са ключови доставчици на зърнени храни и масла.

Русия и Украйна формират около 29% от световния износ на пшеница, 19% от световните доставки на царевица и 80% от световния износ на слънчогледово масло. Селскостопанските търговците са притеснени за износа и смятат, че военен конфликт може да повлияе на движението на реколтата.

Кризата покачи цената на пшеницата до най-високото ниво от 2012 г. На Чикагската стокова борса майските договори за пшеницата поскъпват с близо 6%. Фючърсите на царевицата нараснаха с близо 5%.

Сушата в Южна Америка намалява перспективите за доставките на соя. Палмовото масло се използва в хиляди продукти - и хранителни и козметични. Цената му също достигна рекорден ръст, след като недостигът на работна ръка намалява производството в един от големите производители Малайзия.

Ще бъдат ли засегнати световните пазари на пшеница от санкциите срещу Русия?

Ще бъдат ли засегнати световните пазари на пшеница от санкциите срещу Русия?

Много вероятно е цените на пшеницата да се повишат на световните пазари

От месеци експерти предупреждават ще това може да доведе до по-високи цени в магазините за хранителни стоки, особено цените на тестените изделия, шоколад и други, които ще стават все по-скъпи за производство.

Кризата Русия-Украйна "представлява голяма заплаха за доставките на растителното масло, пшеница и царевица", според анализаторът в Rabobank Оскар Тякрав.

След новините за атаките на Русия на страната. Това предизвика рали сред суровините в четвъртък, като повиши суровия петрол Brent над 100 долара за барел за първи път от 2014 г. и качи фючърсите за пшеница в Чикаго с почти 6%.

Високите цени на торове също изострят опасенията за по-висока инфлация. Фермерите намаляват използването на торове, а това може да доведе до по-ниски добиви и да повиши цените на храните до още по-високи стойности по света.

Фючърсите на соево брашно в Китай се повишиха до рекорни ценови нива, дори след като правителството обяви, че планира да пусне на пазара соя от държавните резерви на фона на притесненията за ограничените доставки.