През май световната цена на кокосовото масло, което се използва широко в производството на сладкарски изделия, включително шоколад и сладолед, достигна рекордно високи стойности. Това показват данните на Световната банка (СБ), пише Прайм.

По данни на финансовата организация, средната световна цена на кокосовото масло само през май се е повишила с 10,4% в сравнение с април, до 2742 долара за тон - което е нов исторически максимум за този показател.

Кокосовото масло се използва широко в хранително-вкусовата промишленост, особено за сладкарски изделия като шоколад, сладолед, торти и бисквити. То може да се използва и за пържене на чипс, пуканки и закуски.

От основните храни, през януари най-много се повишиха световните цени на растителното масло

От основните храни, през януари най-много се повишиха световните цени на растителното масло

Захарта обаче поевтинява в световен мащаб

Във фармацевтиката кокосовото масло се използва за производство на хранителни добавки. Този вид масло се използва широко и в козметиката - за продукти за кожа и коса.

Междувременно, палмовото масло през май леко поевтиня в месечно изражение - с 4,2 % до 2003 долара за тон. В същото време показателят още е на многомесечен максимум.

Новите изисквания за българските производители на розово масло, които променят модела им на работа

Новите изисквания за българските производители на розово масло, които променят модела им на работа

Печалбата на представителите на индустрията не надвишава и 20% от крайната изкупна цена