През май световната цена на кокосовото масло, което се използва широко в производството на сладкарски изделия, включително шоколад и сладолед, достигна рекордно високи стойности. Това показват данните на Световната банка (СБ), пише Прайм.
По данни на финансовата организация, средната световна цена на кокосовото масло само през май се е повишила с 10,4% в сравнение с април, до 2742 долара за тон - което е нов исторически максимум за този показател.
Кокосовото масло се използва широко в хранително-вкусовата промишленост, особено за сладкарски изделия като шоколад, сладолед, торти и бисквити. То може да се използва и за пържене на чипс, пуканки и закуски.
Във фармацевтиката кокосовото масло се използва за производство на хранителни добавки. Този вид масло се използва широко и в козметиката - за продукти за кожа и коса.
Междувременно, палмовото масло през май леко поевтиня в месечно изражение - с 4,2 % до 2003 долара за тон. В същото време показателят още е на многомесечен максимум.