Има геополитически рискове за износа на руско зърно във връзка с признаването от Русия на двете сепаратистки републики в украинския регион Донбас, коментират експерти ситуацията пред Интерфакс.

"Не смятаме, че настоящата ситуация може да промени нещо в нашите настоящи и бъдещи задължения по сключени договори за износ на пшеница. Имаме достатъчно стока и логистичен капацитет за това", казва Едуард Зернин, председател на Управителния съвет на Съюза на износителите на зърно.

Той обяснява, че от началото на годината търсенето на "руското зърно е под натиск от геополитически рискове и обемите на износа са намалели". Според Зернин, борсовият пазар "отиграва ситуацията със санкциите и оттеглянето на Русия от световния пазар, но това е малко вероятно да се случи".

По думите му, "ограничаването на доставките на зърно от Русия ще удари по-скоро страните вносителки, отколкото нас самите (Русия)". Експертът обяснява, че Русия изпълнява и "определена хуманитарна мисия, като доставя храна на други страни, които се нуждаят от нея. Прекъсването на доставките на пшеница от Русия под какъвто и да е предлог ще означава проблеми с продоволствената сигурност на тези страни".

В същото време Зернин припомня, че Русия декларира приоритет на собствената си продоволствена сигурност пред експортните цели.

По-нататъшното развитие на ситуацията на пазара на зърно - както в световен, така и във вътрешен план - до голяма степен ще зависи от това как се развива геополитическата ситуация, какви ще бъдат санкциите и отговорът на тях, смята Владимир Петриченко, генерален директор на компанията "ПроЗерно".

"Геополитически рискове съществуват", съгласен е зам.-председателят на Руския зърнен съюз Александър Корбут. По думите му, сега рисковете стават реалност, "защото има система от допълнителни санкции, а рублата отслабва".

Според Корбут, много вероятно е цените на зърното и по-специално на пшеницата да се повишат на световните пазари. Експертът допълва, че през втората половина на сезона руското зърно "вече не е толкова значимо на световния пазар, защото Австралия и Аржентина имат големи обеми".

Така че като цяло, ситуацията ще зависи от това "как ще се развива санкционната политика и какви ограничителни мерки ще бъдат въведени", смятат руски зърнопроизводители, пише Интерфакс.

Миналата седмица котировките на руската пшеница паднаха с $3, до $313 за тон (FOB). Търсенето на пшеница от Черноморския регион остава слабо, купувачите очакват по-ниски цени и разчитат на намаляване на ескалацията в региона, смятат експерти.

Кои пазари и как ще бъдат засегнати от руска инвазия в Украйна?

Кои пазари и как ще бъдат засегнати от руска инвазия в Украйна?

Едно е сигурно: руската агресия ще повиши още повече цените на електроенергията и храните