Потенциална инвазия в Украйна от съседна Русия със сигурност ще засегне редица пазари — от тези на пшеницата и енергийните продукти, до доларовите облигации в региона и т. нар. сигурни активи.

Reuters събира четири графики и обяснява на кои пазари руската агресия ще удари най-силно.

Сигурни активи

Икономиките по света отчитат месец след месец рекордна инфлация. Очакваното повишение на лихвите, което е в отговор на високите цени, отдръпва инвеститорите от пазарите на облигации. Конфликт между Русия и Украйна обаче може да промени това.

Доходността по 2-годишните американски облигации записа най-високия месечен ръст от 2016 г. насам, а 10-годишният дълг се запъти към ключовото ниво от 2 процента. В Германия доходността по 10-годишните облигации се изкачи в положителна територия (номинално) за първи път от 2019 г.

При евентуална инвазия на Русия или друго подобно събитие инвеститорите агресивно изкупуват държавни облигации, които се смятат за най-сигурните активи на планетата. И този път вероятно няма да е различно, въпреки че военни действия в Украйна заплашват да повишат още цените на петрола — а оттам и общата инфлация.

Други активи, които представляват тих пристан във време на пазарни бури, са златото (което вече е на 2-месечен връх) и японската йена.

Снимка 561035

Зърно и пшеница

Прекъсване на износа на зърнени култури от черноморския регион ще има огромно влияние върху цените и ще подхрани още повече повишаващите се цени на храните в момент, в който достъпността им е значим проблем в света.

Четири големи износителки — Русия, Украйна, Казахстан и Румъния — изнасят зърно през пристанищата на Черно море, които може да спрат работа в случай на военни действия или санкции.

Украйна ще бъде третият най-голям износител на царевица през сезона 2021/22 и четвъртият най-голям на пшеница, според данни на International Grains Council. Русия е най-големият износител на пшеница в света.

Снимка 561033

Природен газ и петрол

Енергийните пазари ще бъдат засегнати силно, ако напрежението се превърне в конфликт. Европа разчита на Русия за 35 процента от доставките на природен газ, които идват през газопроводи, които прекосяват Беларус и Полша на път за Германия, "Северен поток 1" отива директно към Германия, а останалите минават през Украйна.

През 2020 г. обемът природен газ, който Русия изпрати към Европа, намаля, тъй като локдауните ограничиха търсенето. През 2021 г. той не се възстанови напълно, въпреки че търсенето нарасна. Което прати цените към стратосферата.

Като част от потенциални санкции при евентуална руска агресия, Германия заяви, че може да спре "Северен поток 2", който се очаква да увеличи вноса на газ към блока, но и който подчертава зависимостта на Европа от Москва.

В случай на санкции износът от Русия към Западна Европа ще намалее драстично и цените на газа ще се завърнат към върховете от последните три месеца на 2021 г., според анализатори.

Uniper обаче смята, че "Газпром" няма да отговори обратно на санкциите с намаляване на доставките поради две причини: първата е репутацията на компанията като стабилен доставчик, а втората е, че природният газ е важен икономически фактор за страната.

Петролът също ще бъде засегнат. JPMorgan прогнозира "значителен ръст" на цените и посочва, че ако черното злато достигне $150 за барел, това ще срине ръста на БВП на света до едва 0,9 процента анюализирано през първото полугодие на тази година. И ще удвои инфлацията до 7,2 процента.

Снимка 561034

Регионални доларови облигации и валути

Руските и украинските активи ще застанат начело в евентуален срив на пазарите, причинен от военни действия.

Доларовите облигации на двете държави се справят по-зле от тези на сходни страни през последните месеци, тъй като инвеститорите намаляват експозицията си.

Руската рубла и украинската гривна също страдат — и вече са най-зле представящите се валути сред развиващите се пазари.

Снимка 561036