Войната на Русия и Украйна, които са износители на стоманени продукти, ще има огромно въздействие върху глобалното търсене и търговията на стомана, ако продължи още дълго време. Това прогнозира шефът на японска стоманодобивна група, цитиран от Reuters.

"Още преди кризата в Украйна се сблъскахме с три рискови фактора за намаляване на търсенето на стомана - забавянето в Китай, глобалният недостиг на чипове и растящите цени на енергията", каза председателят на Японската федерация на производителите на желязо и стомана Ейджи Хашимото.

"Рискове нараснаха заради конфликта между Русия и Украйна. Предстои да видим огромно въздействие върху световното търсене на стомана, ако това продължи дълго време", каза той и подчерта голямо присъствие на пазара на стомана, което имат Русия и Украйна.

Цената на стоманените отливки се повиши до 900 долара за тон, а цената на ковкото желязо се покачва от около 900 долара до 1150 долара за тон, пише Daily Sabah.

Сърбия ще изнася 30 000 тона стомана повече за ЕС

Сърбия ще изнася 30 000 тона стомана повече за ЕС

След увеличаване на квотите във фабриката в Смедерево

Турската леярска промишленост започна да търси алтернативни доставчици след избухването на войната между най-големите производители на желязо, стомана и алуминий в света. Въпреки че има алтернативи като Бразилия, Южна Африка и Индия от страна на предлагането, индустрията иска да увеличи вътрешното производство.

Междувременно спрените доставки на стомана у нас може да бъдат компенсирани с увеличаване на квотата за внос в ЕС от Турция, стана ясно преди дни. Миналата седмица бяха обсъдени възможностите на турската страна да изпълни увеличената квота, както и да осигури вноса на тези продукти в България. Доставки на стомана и продукти от стомана са особено важни за и необходими на българската индустрия и строителния сектор, посочиха от Министерство на икономиката.

Доставката на материала се сринаха на фона на войната, а цените се качиха няколко пъти. Заводи производители на стомана у нас, спряха работа.