Стоманодобивната фабрика в Смедерево, Сърбия, която е собственост на китайската компания Hbis (HBIS Group Serbia), ще може да изнася за Европейския съюз с по 30 000 тона повече на тримесечие. Това заяви изпълнителният директор на производството в компанията Владан Михайлович, цитиран от сръбските медии.

Увеличаването на износа, който намаля драстично заради войната в Украйна, става възможно след преразпределение на квотите за внос на стомана в ЕС, предназначени преди това за Русия и Беларус.

След решението за възбрана на импорт на стомана от Русия и Беларус, на 16 март Европейската комисия одобри документ за преразпределение на квотите, като квотата на Сърбия за избрани типове артикули е увеличена.

Производство в риск: Заводите за стомана в Европа не издържат на цените на тока

Производство в риск: Заводите за стомана в Европа не издържат на цените на тока

Цените на електроенергията вече достигнаха рекордни нива

"Квотите бяха въведени през 2019 година и се отнасяха за всички продукти на Hbis. Препазпределянето сега води до увеличаване на износа на стомана за Европа. Това означава, че вместо 120 000 тона ще можем да изнасяме по 150 000 тона на тримесечие", коментира Михайлович пред RTS.

Според него Hbis има потенциал да увеличи производството и повече.

Фабриката е изнасяла по-голяма част от продукцията си на пазара на Европейски Съюз преди въвеждането на квотния принцип през 2019 година, когато е трябвало да понижи продукцията си

Сърбия работи усилено и с доставчици на въглища, които са извън Украйна и Русия, като се опитваат да намерят нови пазари за доставк на този важен енергиен източник за производството на стомана.

65% от суровините в Сърбия са внос от Украйна и Русия. В момента се работи усилено за нови доставки от Южна Африка и Австралия, както и за увеличаване на тези от Индия и Бразилия.

САЩ освобождават от мита доставките на стомана и алуминий от Великобритания

САЩ освобождават от мита доставките на стомана и алуминий от Великобритания

Отговорът на Великобритания е безмитен внос на стоки от САЩ