Производителите на стомана в цяла Европа съкращават дейността си, защото не могат да издържат на рекордните цени на електроенергията. Според експертите много скоро това ще има негативни ефекти върху цялата икономика на Стария континент.

Производителите на метал от Испания до Германия започват да забавят или дори напълно да спират производството си, тъй като по-високите разходи, заради военните действия в Украйна правят производството неустойчиво, пише Bloomberg. Вече са засегнати голям брой компании, включително гиганти като Acerinox SA, Salzgitter AG и Liberty Steel.

"Ситуацията е невъзможна", коментира Андрес Барсело, който е директор на испанската индустриална група UNESID, която лобира цените на електроенергията и газа да бъдат отделени.

Експерти: Европа ще плати през 2022 година най-високата сметка за електроенергия досега

Експерти: Европа ще плати през 2022 година най-високата сметка за електроенергия досега

Това ще провокира покачване на цените на много стоки и ускоряване на инфлацията

Средната цена на електроенергията за ден напред в Испания тази седмица скочи до почти €545 за мегаватчас, което е над два пъти повече от само преди две седмици. Този вид натиск върху разходите се отразява в цяла Европа. На този фон Кремъл подчертава, че преосмисля своя износ на газ, наказвайки енергоемките промишлени фирми.

От Acerinox заявиха, че вече са затворили частично един завод в Кадис, в южната част на страната, където е спряло производството на неръждаема стомана. Говорител на компанията коментира, че другите две подразделения може да спрат да работят през следващите няколко дни.

В Германия Salzgitter намали операциите си по топене в завода си в Пайне, а британският производител Liberty Steel спря производството на стомана в завода си в Родърам.

Референтните цени на строителната стомана се повишиха до рекордни нива в Европа тази седмица, тъй като търговците се подготвяха за спиране, което ще ограничи доставките.

По-високите цени на стоманата ще нанесат сериозен удар върху производителите и строителните фирми, които отчетоха рязък ръст миналата година. Пазарът вече се опитва да замени метал, загубен от спирането на заводи в Украйна, както и руския износ, който е блокиран от санкции.

САЩ и Япония ще намалят митата от вноса на японска стомана, заради високите цени

САЩ и Япония ще намалят митата от вноса на японска стомана, заради високите цени

От времето на президента Доналд Тръмп Япония е с наложени допълнителни мита в размер на 25 процента