САЩ отменят митата върху квота от вноса на японска стомана, предадоха световните агенции. Тази стъпка цели да разреши един от търговските спорове, наследени от ерата на американския президент Доналд Тръмп.

Тогава Вашингтон наложи мита на редица страни, посочвайки евтиния внос на метали като заплаха за националната сигурност.

Япония беше една от многото страни, на които през юни 2018 година бяха наложени допълнителни мита в размер на 25 процента за стоманата и на 10 процента за алуминия. Тогава Тръмп аргументира решението с желание да защити американската стоманодобивна индустрия.

Китай иска да намали производството на стомана. Но задачата ще бъде особено трудна

Китай иска да намали производството на стомана. Но задачата ще бъде особено трудна

Индустрията е сред най-големите замърсители в страната

Сега Токио и Вашингтон са се договорили, че митата отпадат за годишна квота от 1,25 милиона тона японска стомана. Договорът ще влезе в сила на 1 април тази година. Квотата е по-голяма от 1,1 милиона тона, които Япония изнесе към в САЩ през 2019-а. Преди налагането на митата Япония изнасяше към САЩ 1,8 милиона тона годишно.

Съгласно споразумението Япония заявява, че ще помогне за справяне с излишните доставки на стомана, които понижават цените. Споразумението има за цел да премахне и "нелоялните практики" в световната стоманодобивна индустрия, която е доминирана от Китай, пише BBC.

Администрацията на президента Джо Байдън вече е сключила подобна сделка с ЕС, но митата остават в сила върху вноса от Великобритания.

Лондон отказа да спасява третия най-голям производител на стомана

Лондон отказа да спасява третия най-голям производител на стомана

Компанията поиска правителството на Великобритания да я спаси от фалит

Междувременно Токио заяви, че ще предприеме стъпки в рамките на шест месеца, за да подкрепи това, което САЩ и Япония виждат като по-справедлив пазар на стомана. Те включват облагане на стоки, за които се смята, че са на цени под пазарната стойност, както и такса за компенсиране на субсидиите, които е получил даден износител.

На 1 януари влезе в сила споразумение между Брюксел и Вашингтон, което позволява безмитен износ на стомана и алуминий от ЕС за САЩ. Великобритания обаче все още не е постигнала споразумение за премахване на митата, наложени върху износа на стомана и алуминий. През януари търговският представител на САЩ Катрин Тай коментира, че "въпросът ще бъде решен, когато му дойде времето".

Миналата година Китай поиска да намали производството на стомана, което се оказа особено трудна задача. Само през първото полугодие на 2021 година стоманодобивните заводи в Поднебесната империя увеличиха продукцията с почти 12 процента, спрямо същия период на 2020-а.

ЕС и САЩ слагат край на "войната" за митата на алуминия и стоманата и това удря Китай

ЕС и САЩ слагат край на "войната" за митата на алуминия и стоманата и това удря Китай

Двете страни в обща борба срещу "мръсното" производство в индустрията

Стоманената индустрия е сред най-големите замърсители в Китай и е отговорна за между 10 и 20 процента от въглеродните емисии в страната. Пекин ясно посочи индустрията като сектор, в който замърсяването трябва да бъде намалено като част от постигането на целите за въглеродна неутралност до 2060 година.

Оказва се обаче, че за властите е изключително трудно да контролират производството, заради високия брой частни и държавни заводи в Китай. В страната има високо търсене на стомана и е малко вероятно производството да намалее и тази година.