Китай иска да намали производството на стомана тази година, но това може да се окаже особено трудна задача, пише CNBC.

През първото полугодие на 2021 г. стоманодобивните заводи в Поднебесната империя увеличиха продукцията с почти 12 процента, спрямо същия период на 2020 г., според Wood Mackenzie. През май т.г. Китай отчита рекордните 99,45 млн. тона стомана, като през юни количеството спада до 93,88 млн.

Стоманената индустрия е сред най-големите замърсители в Китай и е отговорна за между 10 и 20 процента от въглеродните емисии в страната. Пекин ясно посочи индустрията като сектор, в който замърсяването трябва да бъде намалено като част от постигането на целите за въглеродна неутралност до 2060 г.

През второто полугодие на 2021 г. производството вероятно ще бъде по-ниско, но понижение под нивата от предходната година ще се окаже предизвикателство, казват анализатори. "Ще изиска истинско скачане върху спирачките. Смятаме, че производството ще бъде с 8-9% по-високо тази година" спрямо миналата, казва Пол Бартоломю, водещ анализатор в S&P Global Platts. Представители на индустрията са на същото мнение.

Имат ли избор?

Мениджър в китайския производител Hesteel заяви по време на форума Singapore Steel, че стоманодобивните заводи трябва да внимават повече и да намалят производството си, за да отговорят на правителствените политики. Това важи с особена сила за държавните предприятия, подчерта той. "Нямаме избор и трябва да спазваме правителствените правила", заяви Mu Guoqiang, директор в компанията.

Пекин казва, че няма да има изключения и вече предупреди предприятията в стоманодобивния град Таншан, че са заплашени от наказания.

Но не всички са съгласни.

Лондон отказа да спасява третия най-голям производител на стомана

Лондон отказа да спасява третия най-голям производител на стомана

Компанията поиска правителството на Великобритания да я спаси от фалит

Изключително трудно е властите да контролират производството заради високия брой частни и държавни заводи в Китай, смята Zhuang Bin Jun, доскорошен мениджър във Fortescue Metals. В страната има високо търсене на стомана и е малко вероятно производството да намалее през следващите месеци, ако печалбата се запази на нивата от първото полугодие, смята той.

Бартоломю подчертава още, че опитите за ограничение на производството ще повишат цените — и предприятията, които не са засегнати от рестрикциите ще бъдат окуражени да вдигнат производството.

Какво ще бъде търсенето?

Най-ефикасният метод за намаляване на производството е намаляването на търсенето — макар че подобна политика ще отслаби икономиката, смята още той.

Пазарни наблюдатели допускат, че през есента търсенето ще намалее — но не с достатъчно, за да бъде ограничено производството под нивата от 2020 г. Отчасти, по-слабото търсене ще дойде заради отслабващия строителен сектор, смята Ерик Хедборг, анализатор в CRU.

Наду ли се балон при стоманата?

Наду ли се балон при стоманата?

Цените са три пъти над 20-годишното средно ниво, а предлагането започва да наваксва