Третият по големина производител на стомана в Обединеното кралство поиска от британското правителство финансова подкрепа от £170 млн., защото е на ръба на фалита. Молбата обаче е отхвърлена, съобщи BBC. Компанията се надяваше на финансовата подкрепа, за да покрие ежедневните си оперативни разходи и скорошните загуби, за да продължи напред.

Синдикатите дори призоваха правителството да обмисли национализирането на Liberty Steel и така да спасят хиляди работни места.

Компанията за производство на стомана има 12 обекта и над 5000 служители. Миналата седмица правителствени източници са заявиха пред BBC, че се притесняват относно "непрозрачния характер на цялата империя на собственика Санджеев Гупта, в която работят 35 000 души по целия свят".

Въпреки че към момента поисканият размер на финансова помощ от британското правителство да е отхвърлена, според министъра на труда Луси Паул някаква подкрепа все пак е необходима.

"Правителството наистина трябва да изготви план Б за това какво ще направи, за да подпомогне местното производство на стомана и да запази тези съвременни и жизненоважни заводи във Великобритания", заяви Паул, цитиран от BBC.

Последните няколко десетилетия са много трудни за стоманодобивната промишленост в Обединеното кралство. Това важи с особена сила за базираната в град Родърам, Южен Йоркшир компания Liberty Steel. Преди няколко години тя беше закупена от предприемача Санджеев Гупта, който твърдеше, че ще я извади от кризата. Очевидно, това не се е случило.

Отхвърляната от страна на британското правителството молба за заем все пак може и да не означава категоричен край за стоманодобивната компания. Или поне за нейните работници. Финансови анализатори дават пример с British Steel, която беше финансирана от данъкоплатците на Великобритания почти година след влизането й внесъстоятелност. След това, през март 2020 г., беше продадена на китайска фирма.