Задава ли се балон в стоманените акции?

Пандемията постави на колене стоманената индустрия и накара производителите да спрат работа, за да оцелеят. Но с възстановяването на икономиката стоманолеярните не успяха да заработят достатъчно бързо на пълни обороти, което създаде недостиг на стомана, пише CNN.

Отварянето на икономиките създаде изключителен ръст в търсенето на стомана, но някои анализатори казват, че той ще приключи със сълзи. "Корекцията ще бъде страшна. Въпросът е кога и как ще се случи", казва Фил Гибс, директор в KeyBanc Capital Markets. Бумът "няма да продължи дълго. Подходящо е да наречем ситуацията балон", смята и Тимна Танърс, анализатор в Bank of America.

След като достигна дъно от около $460 през миналата година, цените на горещовалцуваната стомана в САЩ сега са около $1 500 за тон — рекорден връх, който е три пъти над 20-годишното средно ниво.

Акциите на компаниите в индустрията също са горещи. US Steel поскъпна с 200% за 12 месеца. Nucor записа 76% ръст само тази година. И докато "недостигът и паниката" повишават цените и на стоманата, и на компаниите днес, Танърс прогнозира болезнено обръщане на тенденцията, когато предлагането на настигне "неособено впечатляващото търсене". "Очакваме да има корекция — и когато пазарът коригира, често той свръхкоригира", казва Танърс, която има две десетилетия опит в индустрията.

Фил Гибс, директор в KeyBanc Capital Markets, се съгласява, че цените са не неустойчиви нива. И ги сравнява със $170 за барел петрол. И допълва, че е по-уверен, че "стоманата се намира в балон", отколкото акциите на компаниите.

Добрата новина за купувачите на стомана е, че според анализаторите целият капацитет в САЩ вече е на линия. Затова и Танърс е убедена, че недостигът скоро ще приключи и ще донесе със себе си колапс на цените. Историята показва, че акциите на компаниите от индустрията достигат своя пик около месец преди цените на самата стомана, казва тя.