Заради покачването на цените на енергоносителите, през 2022 г., Европа като цяло ще получи най-високата сметка за електроенергия от десетилетие. Това прогнозира председателят на енергийния комитет на Асоциацията на европейския бизнес Ернесто Ферленги в коментар за "Известия".

Ферленги отбелязва, че според изчисленията на Citigroup, през 2022 г. общата сметка за електроенергията в европейския регион ще достигне рекордните $1 трилион.

Експертът същевременно припомня, че общата сметка за ток на Европа през изминалата 2021 г. е била около $300 млрд. а през 2019 г. - около 500 млрд. долара.

Според експертите, настоящото значително покачване на цените на електроенергият в Европа ще провокира покачване на цените на много стоки и ускоряване на инфлацията.

Прекалено високите цени на енергоносителите (природен газ, петрол, въглища) обаче не са от полза и за самите енергийни компании, посочва още Ферленги. По думите му, в краткосрочен план това може да генерира допълнителен доход, но след това търсенето започва да пада, тъй като на пазара е необходим баланс.

Колко от доходите си харчат британци и финландци за горива и електроенергия

Колко от доходите си харчат британци и финландци за горива и електроенергия

Британците харчат 26% от седмичните им приходи за енергоносители