Британците харчат средно 121 паунда ($159) на седмица за заплащане на горива и електричество, което е 26% от седмичните им приходи. Това установи проучване на Urbantz, цитирано от "Комерсант". Като цяло Обединеното кралство се нарежда на 14-то място в Европа по цени на бензина - 55-литров резервоар струва средно 81 паунда (107 долара).

За сравнение, финландците харчат за електричество и горива средно само 19% от седмичния си доход, въпреки че горивата при тях са по-скъпи от тези в Обединеното кралство - резервоар от 55 литра струва 115 долара.

"Въпреки че Великобритания има едни от най-ниските седмични заплати в Европа, цените на електроенергията и газа остават високи. За това способстват проблемите с веригите за доставки и рязкото повишение на цените на петрола в световен мащаб", коментират от Urbantz.

Заместник-управителят на Английската централна банка наскоро предупреди, че инфлацията в страната може да надхвърли 5% на годишна база до пролетта на 2022 г., основно поради нарастващите цени на енергоносителите.

Енергийните разходи добавят по-големи проблеми за централните банки на някои страни

Енергийните разходи добавят по-големи проблеми за централните банки на някои страни

Особено застрашени са развиващите се пазари

Тази есен във Великобритания беше отчетена инфлация от 4,2% на годишна база, като този показател достигна най-високото си ниво от десетилетие, удвоявайки целевата стойност на Bank of England.